ANO přebírá voliče Spolu, tvrdí Havlíček. Politolog varoval koalici před dalšími hrozbami

První místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček

Andrej Babiš pokračuje jako předseda ANO

K ANO podle interních průzkumů opozičního hnutí přešlo od posledních voleb do Sněmovny nejvíce voličů od koalice Spolu, tvrdí první místopředseda hnutí Karel Havlíček. Podle expertů to ale není úplně pravda. Preference zvedá především spíše kvůli neochotě bývalých voličů Spolu jít k volbám a voliče ANO sbírá především mezi dřívějšími nevoliči a podporovateli menších stran, které jsou mimo Sněmovnu. Podle politologa Jana Kubáčka však může hnutí ANO některé voliče vládních stran skutečně získat.

„ANO je dominantním hráčem, jde za námi třetina populace, sbíráme procenta ze všech politických směrů,“ uvedl Havlíček. Nejvíce voličů podle profesionálních interních průzkumů prý získalo ANO od Spolu. „Deset procent voličů Spolu by dnes přišlo k ANO, od SPD je to výrazně méně,“ uvedl minulý týden ve Sněmovně.

ČTĚTE TAKÉ: Babiš: Zvažoval jsem, že v politice skončím. Sliby vlády ale nahradily prachy, koryta a moc

Konkrétní data z průzkumu však zveřejnit nechtěl. „Jde o relevantní průzkum, ale vzhledem k tomu, že je pro interní účely, tak detaily nebudeme sdělovat. Ten trend mě nepřekvapuje, jezdím nonstop po fabrikách, podnikatelích, živnostnících a zpětná vazba je jasná. Vládě přestali věřit a uvědomují si, že my jsme je přes všechny chyby v době krize přes palubu nehodili. V hospodářské oblasti jsme byli kompetentní. Na rozdíl od této vlády. Pokud se někomu naše čísla nezdají, doporučuji, aby si pár podniků objel,“ řekl Havlíček pro CNN Prima NEWS.

Například agentura STEM ve svém posledním exkluzivním volebním modelu pro CNN Prima NEWS hovoří o tom, že politická scéna je stále výrazně rozpolcená na podporovatele stran vládních a opozičních. „Fluktuace hlasů probíhá uvnitř bloku vládních stran i uvnitř bloku stran opozičních. Přechody mezi bloky jsou velmi vzácné,“ tvrdí autoři průzkumu.

Podle ředitele STEM Martina Buchtíka mohou za rostoucí podporu ANO spíše jiné faktory a je potřeba rozlišovat procenta a počty hlasů. Hnutí Andreje Babiše totiž podle něj těží například z toho, že někteří bývalí voliči vládní koalice nechtějí jít k volbám. Přibývá proto nevoličů, díky čemuž preference ANO rostou.

Hnutí také získává bývalé voliče neparlamentních stran, jako je Přísaha, SOCDEM či Komunisté. „Kromě toho dobírají z nevoličů. Lidé, kteří minule nešli k volbám, teď říkají, že by šli a volili ANO. To se stalo zejména po prezidentské volbě. Podařilo se jim udržet část lidí, kteří nešli ke sněmovním volbám, ale ve druhém kole volili Andreje Babiše,“ řekl Buchtík pro CNN Prima NEWS.

Bývalí voliči koalice Spolu tak podle něj nejsou stěžejní silou zvyšující se podpory hnutí ANO. „V našem posledním modelu má hnutí ANO 33 procent, což je rozdíl šest procentních bodů oproti volbám. Z toho Spolu přetáhli možná 1 až 1,5 procentního bodu. Bloky jsou dost neprostupné, a pokud tam došlo k nějakému přesunu, tak to mohlo v minulosti souviset trochu s kauzou Dozimetr nebo s poklesem KDU-ČSL,“ dodal sociolog.

„Koalice pomáhá ANO praním špinavých trenek“

Politolog Jan Kubáček popsal, jací lidé možná od Spolu k ANO přecházejí. „Pravda je, že část jich začala přecházet zejména v ohrožených skupinách středně staré a starší generace, kterým se začala měnit pravidla důchodů. Pak to byli dílčí skupiny napříč věkem, které jsou nespokojené se zdražováním a zvyšováním daní. Poté máte některé živnostníky a podnikatele, kteří začínají pociťovat recesi. Nejsou to ale pevné skupiny, které by přecházely,“ uvedl pro CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček.

Varoval zároveň, že vládní koalice může skutečně o své voliče ve prospěch ANO nadále přicházet.  „Bude to teď hodně záležet na chování pětikoalice. Pokud přejdou na praní špinavých trenek a vzájemného okopávání a začnou se tvářit, že je jejich největším soupeřem koaliční partner, tak se to stát může. Je to teď hodně odvislé od toho, jaké bude klima v koalici,“ doplnil.

Naopak politolog Lukáš Jelínek příliš nevěří, že by hnutí ANO mohlo voliče Spolu přebírat. „Na sněmu zaznívalo, že hlavním rezervoárem voličů, ze kterého chce hnutí ANO čerpat, jsou voliči současné vládní koalice. Ale v okamžiku, kdyby chtělo hnutí ANO získávat hlasy současné vládní koalice, tak by nejspíš muselo také slibovat to, co vládní Fialova koalice slibovala před volbami. Nejsem si úplně jistý, jestli je na to hnutí ANO připraveno,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS politolog Lukáš Jelínek.

Vyloučená je podle současného premiéra Petra Fialy (ODS) také vzájemná spolupráce dvou nejsilnějších stran. „Andrej Babiš je ve svých výrocích úplně za hranou všeho. Na mě útočí neustále. Osobně. To já jsem nikdy nedělal tohle. Toto není partner, se kterým můžete spravovat, měnit a zlepšovat situaci v České republice,“ řekl Fiala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Státy NATO bez ochrany USA? Jen kampaň Trumpa. V soukromí je příjemný, venku šelma, říká Babiš

Tagy: