Nový rekord ruských ztrát na Ukrajině. Mezi zabitými vojáky figurují i vysocí důstojníci

Na Ukrajině za poslední dva týdny zemřel rekordní počet ruských vojáků. Na základně vlastních výpočtů o tom informuje ruský opoziční web Mediazona a ruskojazyčná verze BBC. Mezi padlými převládají členové vagnerovců, ve statistikách ale figurují i důstojníci ruské armády.

Mediazona se spolu s ruskojazyčnou verzí BBC a dobrovolníky snaží na základě ověřených zdrojů evidovat Rusy zabité na Ukrajině. Od začátku války se jim podařilo ověřit 16 774 jmen vojáků, kteří zasáhli do války na Ukrajině a také tam zemřeli. V období od 24. února do 10. března, tedy za předchozí dva týdny, se seznam rozšířil o dalších 1 638 jmen, což je podle agentury Unian nový rekord.

Většinu padlých tvoří žoldnéři z Vagnerovy skupiny, kteří už několik měsíců svádí s ukrajinskými obránci krvavé boje u Bachmutu. Jen pro ilustraci – podle mluvčího východní skupiny ukrajinské armády Serhije Čerevatyho bylo jen během soboty u Bachmutu zabito přes 220 Rusů a dalších více než 300 bylo zraněno. Ve statistikách ruských novinářů se ale objevují i mnohem vyšší šarže. Za posledních 14 dní zemřelo hned 11 ruských důstojníků v hodnosti podplukovníka a vyšší, včetně dvou velitelů 126. samostatné brigády pobřežní obrany.

Pokud jde o počty mrtvých ruských vojáků, sami autoři uvádí, že jejich statistiky neodrážejí reálná čísla. Zahrnuti jsou totiž pouze ti mrtví, o kterých byly dohledatelné informace například z nekrologů, vyjádření příbuzných na sociálních sítích a dalších otevřených zdrojů. Statistiky naopak nezahrnují vojáky, které ruské velení označuje za pohřešované, nebo ty, u kterých nebyla smrt oficiálně ohlášena. Zvlášť se počítají také padlí bojovníci z tzv. Doněcké a Luhanské lidové republiky.

Skutečný počet zabitých okupantů je tak zřejmě mnohem vyšší. Podle ukrajinského generálního štábu už Rusové přišli celkem o přibližně 158 tisíc lidí. Velitel sil Severoatlantické aliance v Evropě, americký generál Christopher Cavoli na začátku března dokonce hovořil o 200 tisících padlých. V obou případech se však jedná o vojáky vyřazené z boje – takže mrtvé i zraněné.

Tyto údaje se ale nedají v době trvání válečného konfliktu nezávisle ověřit. Moskva své ztráty nezveřejňuje, nečiní tak ani Kyjev. Stanice CNN tento týden s odkazem na zdroje z NATO informovala, že například v bojích o Bachmut připadá na jednoho zabitého Ukrajince pět mrtvých Rusů.

Tagy: