Otevřená vzpoura ruských vojáků. Odmítáme bojovat, radši půjdeme do vězení, hlásají ve videu

Ruští vojáci opět dávají najevo svoji nespokojenost s tím, že musí bojovat na Ukrajině a že s nimi velení zachází jako s postradatelnými. V dalším vzkazu, který poslali do světa, rovnou říkají, že je velitelé posílají na jistou smrt. Radši by prý volili vězení, někteří dokonce sebevraždu. O rebeliích uvnitř ruské armády informuje stanice CNN.

„Posílají nás na jistou smrt,“ hlásá jeden z ruských vojáků na východní frontě Ukrajiny. Je obklopen malou skupinkou dalších mužů, kteří mají být „vše, co zbylo z jejich týmu“. CNN uvádí, že se tito vojáci nachází v okolí Bachmutu, tedy místa, které je už několik měsíců centrem nejhorších bojů.

„Odmítáme bojovat poté, co jsme měli za pouhé tři dny těžké ztráty. Jedním z důvodů je fakt, že za sebou nemáme dostatečný výcvik, ale stejně nás posílají do první linie bojů.“ říká za zbylé vojáky jeden z Rusů. V podstatě se tak jedná o vzpouru proti velení.

ČTĚTE TAKÉ: Bachmut jako nástroj vyčerpání a čekání na západní zbraně. Kdy nastane ukrajinský protiútok?

V dalším videu jiný voják popisuje, že muži by raději šli do vězení, než aby bojovali. Jeden ze spolubojovníků šel ještě dál. „Jeden muž vyšel ven, posadil se, vytáhl zbraň a vystřelil si mozek z hlavy,“ říká Rus. Podle něj už měl dost rozkazů. Má jít o skupinu rezervistů z Kaliningradské oblasti, tedy enklávy nacházející se mezi Polskem a Litvou na pobřeží Baltského moře.

Tito vojáci podle listu Daily Mail tvrdili, že v případě napadení Ruska by neměli problém bránit svoji zemi. Jiná věc je ovšem jít bojovat na Ukrajinu.

Prosili Putina, pak zřejmě padli

Nejedná se o první případ, kdy se ruští vojáci veřejně postavili svým důstojníkům a odmítli dál bojovat. Za zmínku stojí například jednotka mužů z Irkutské oblasti, kteří dokonce prosili o pomoc ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Velení doplnilo naši jednotku mobilizovanými již šestkrát. To je důkaz neschopnosti našich důstojníků a celé naší jednotky. Prosím, pomozte nám. Nevíme, na koho jiného se obrátit,“ říkal jeden ze skupiny maskovaných ruských vojáků na videu, které se objevilo na sociální síti Telegram.

Do útoku navíc šli bez jakékoliv palebné podpory, bez ženistů a dokonce bez jakéhokoliv průzkumu oblasti a ukrajinských pozic, informoval ruskojazyčný web Meduza. Branci dále na videu popisovali, co jim tvrdili velitelé. „Přímo nám řekli, že jsme postradatelní a že jediná šance, jak se můžeme vrátit živí domů, je se zraněním,“ řekl ruský odvedenec. Na neposlušné mobilizované vojáky navíc velitelé doněcké brigády údajně pálili ze svých vlastních zbraní.

Poslední zprávy však hovoří o tom, že apel vojáků přišel vniveč. Manželky branců totiž natočily další video, ve kterém tvrdí, že se stav jejich mužů ještě zhoršil, když byli znovu posláni na zteč proti ukrajinským silám u Avdijivky a ocitli se v obklíčení. Podle nejnovějších informací byla jednotka v podstatě vyhlazena. Jde ale o neoficiální informace, které není možné nezávisle ověřit.

Tagy: