Nový rozpočet? Vláda udělala guláš bez cibule, kritizovali její postup Kalousek a Pilný

Miroslav Kalousek

360° 17.10.2023

Sestavování rozpočtu bylo zcela mimo zákon, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). S bývalým ministrem financí Ivanem Pilným se shodl na tom, že vláda ignorovala proces, který všichni předchozí šéfové státní kasy považovali za svatý. Tvorbu rozpočtu Kalousek přirovnal k vaření guláše, ale podle špatného postupu.

Státní rozpočet je ve špatném stavu, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Tvorba rozpočtu je proces, jako když děláte nějaký projekt. Jsou termíny, kdy musíte udělat rozhodnutí, ke kterému už se nevracíte. Ne náhodou stojí v zákoně, že na konci dubna musíte mít hotový rámec, tedy přímé výdaje a saldo. Pak už řešíte jen detaily,“ popsal Kalousek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Proč jsou na tom Poláci najednou líp než Češi? Ekonomové nabídli několik důvodů

Podle něj se nyní při sestavování rozpočtu zákon nedodržoval. „Vytřeštil jsem oči na letošní postup, který byl zcela mimo zákon. Řekl se nějaký rámec, nejprve 210, pak 235 miliard, ale nebylo to rozhodnutí, bylo to vždy prohlášeno za administrativní materiál, o kterém se povede diskuse,“ řekl Kalousek.

Tvorbu rozpočtu pak přirovnal k vaření guláše. „Když ho budete vařit a začnete tím, že neosmažíte cibuli na oleji, ale úplně jinak, možná vám z toho nějaké jídlo vyjde, ale určitě to nebude guláš,“ uvedl bývalý ministr financí. „Zaplaťpánbůh, že rozpočet není horší než ten letošní. Jenže není ani lepší,“ podotkl s tím, že to neříká jen on, nýbrž uvádí to i stanovisko Národní rozpočtové rady.

Bývalý ministr financí Ivan Pilný podotkl, že vláda se nemůže hájit ani tím, že vládne v pětikoalici. „Já, když jsem byl ministr financí, byly tři strany v koalici, ale s tím procesem to nemá nic společného. Vláda se má na něčem usnést, ministr financí to musí dodržet a musí to projít procesem podle zákonných norem a dat, ale proboha živého už se to v procesu nemění,“ zdůraznil Pilný.

Kalousek uvedl, že jde o úplnou novinku: „Ať byli ministři socialističtí, nebo pravicoví, ten proces byl svatý. Tahle vláda si z toho procesu poprvé dělá legraci,“ řekl.

Tagy: