Nový systém PES: Bez negativního testu si nezajdete do restaurace ani ke kadeřnici

Přepracovaný protiepidemický systém PES přinese řadu změn. Kdo nebude otestovaný, nejspíš se nebude moci zúčastnit sportovních a kulturních akcí, ubytovat se v hotelu nebo se najíst v restauraci. Test bude možná nutný i u návštěv sociálních zařízení. Na nezveřejněném materiálu, který získal iDNES.cz, se ale ještě nadále pracuje, a proto ještě může dojít ke změnám.

Další novinkou by mělo být, že samotest nejspíš nebude stačit. Platit by měl pouze test z akreditovaných laboratoří. PCR test by neměl být starší než pět dní, antigenní starší než tři dny.

Podle materiálu zveřejněného na iDNES.cz by k omezení volného pohybu osob došlo až při pátém stupni systému. Noční zákaz vycházení by platil od devíti hodin večer do pěti hodin ráno.

Kdy bude nutný respirátor?

V jednotlivých stupních se také liší počet lidí ve skupině ve venkovních a vnitřních prostorech. Zatímco v prvním stupni se venku může sejít skupina 500 osob a vevnitř 100, v pátém stupni by se mohly sejít pouze dvě osoby bez ohledu na prostor.

I v prvním stupni bude ve vnitřních prostorech nutná zdravotnická obličejová maska. Respirátor bychom venku i vevnitř nasadili od čtvrtého stupně.

V prvním stupni by lidé museli dodržovat dvoumetrové rozestupy mimo jiné v nákupních centrech, maloobchodech, knihovnách, vnitřních expozicích či službách s provozovnou (kromě služeb péče o tělo). V pátém stupni by byly otevřeny pouze obchody se základními potřebami, prodej a služby by byly možné s výdejovým okénkem a ostatní by zůstalo zavřené.

Návštěva kadeřnictví i ve čtvrtém stupni

Služby péče o tělo, tedy například kadeřnictví, by se nově uzavřely až při pátém stupni systému PES. Ve třetím stupni by při návštěvě bylo povinností mít negativní test.

Při třetím stupni se bez negativního testu na covid nenajíte v restauraci. V tomto stupni by také byla zakázána reprodukovaná i živá hudba. Ve čtvrtém a pátém by se provozovny zcela zavřely a fungovala by pouze výdejová okénka.

Ve třetím stupni by byl negativní test podmínkou i pro ubytování v hotelu. Ubytovat byste se mohli ještě ve čtvrtém stupni, což je proti stávajícímu systému změna.

Režim „s testem“ a „bez testu“

Zatímco v pátém stupni byla muzea a galerie zavřené, nyní ale mají fungovat. Povinný by opět byl test na koronavirus.

Návštěva divadla nebo sportovního zápasu by byla možná i ve čtvrtém stupni systému. Kromě povinného negativního testu by byla vstupenka doplněna respirátorem. U těchto kulturních a sportovních akcí je zajímavý třetí stupeň, který se dělí na režim „s testem“ a „bez testu“. S testem by se ale během akce mohlo využít více míst.

Tagy: