Výhodnější nákupy v Polsku brzy skončí, říká Prouza. Zmínil zboží, které se vymyká trendu

Supermarkety tvrdí, že budou muset dovážet víc potravin ze zahraničí.

Trend výhodného nakupování v Polsku do půl roku pomine, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. Dodal, že nůžky mezi českými a polskými obchody „se sbližují“. Zatímco u nás potraviny zlevňují, u severních sousedů je tomu naopak. Prouza je však přesvědčen, že čeští zákazníci budou za hranice směřovat i nadále, a to především za výhodnějšími cenami cigaret.

Výhodné ceny potravin v Polsku podle Prouzy rychle mizí. Očekává, že tento trend nejspíše pomine do půl roku. „Z dat Eurostatu o inflaci potravin vyplývá, že za poslední tři měsíce jídlo na našich pultech zlevňuje, naopak za polskými hranicemi zdražuje. Rozevřené nůžky se tak začínají výrazně sbližovat,“ pronesl v pořadu Zprávy Plus.

K TÉMATU: Polské supermarkety od Velikonoc prudce podraží. Za čím se dál vyplatí jezdit za hranice?

Češi však prý nadále budou směřovat za polské hranice, aby si tam za lepší ceny nakoupili cigarety.  „Důvodem je spotřební daň na tabák, kterou uvalila česká vláda. V minulosti tomu bylo naopak – za výhodnější koupí cigaret se jezdilo z okolních zemí k nám,“ připomněl prezident svazu.

Vyrazit na nákup za polské hranice bez srovnání s tuzemskými obchody se tak prý vyplatí už pouze kuřákům. Prouza rovněž připustil, že vzhledem k cestovním nákladům a dalším faktorům se cesta do Polska jednoznačně vyplatí spíše jen obyvatelům příhraničí.

„Pokud zákazník sleduje nejrůznější akce, může výrazně ušetřit. Pro Polsko to však už nebude platit celoplošně. Lidé nevyrazí za hranice s tím, že kdekoliv nakoupí výhodněji, jak tomu bylo v minulém roce,“ poznamenal prezident svazu s tím, že Češi budou muset mnohem pečlivěji sledovat, zda se jim výprava k severním sousedům skutečně vyplatí.

Ekonom Lukáš Kovanda je však přesvědčen, že Češi budou za lepšími cenami směřovat mimo domácí řetězce i nadále.

„Nebude se ale jednat o takový ráj jako loni. Pokud bylo tehdy možné u polských sousedů ušetřit až 7 500 korun měsíčně, nyní bude tato částka po započtení vyššího DPH činit pouze sedm tisíc korun. A když započteme ještě oslabení koruny vůči zlotému, spadne suma až k šesti tisícům,“ prohlásil Kovanda. Dodal ovšem, že ani to mnoho Čechů od nákupu u sousedů neodradí.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ceny potravin budou klesat

Tagy: