O bezplatné testování na covid je velký zájem. Někde už mají před Vánoci plno

Testuje se také v ostravské fakultní nemocnici (autor: Adolf Horsinka/Mafra)

Bezplatné testování na COVID-19 do Vánoc už asi nestihnete. Termíny jsou plné. Například ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady se můžete objednat až na pondělí 28. prosince, stejně jako v Motole. Plošné testování začalo ve středu a na první víkendový den se objednalo hodně lidí, někde proto stáli ve frontách.

Otestovat se ještě před Vánoci a s klidným svědomím tak navštívit starší příbuzné. I takový byl záměr těch, kteří v sobotu přicházeli k odběrovým místům antigenního testování. Například u odběrového místa ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady čekalo přes den ve frontě zhruba 40 lidí. „Jsme tady přes hodinu, takže to za to stálo, abychom věděli, že jsme negativní,“ popsala jedna z čekajících.

Podle ředitele nemocnice Petra Arenbergera dopoledne přišlo 40 neobjednaných lidí, i to způsobilo skluz. „Je potřeba velmi přesně dodržovat objednávací časy a nepřicházet neobjednaní. Pokud přijde 10 lidí navíc, tak se samozřejmě čekací doba výrazně prodlouží,“ apeluje Arenberger.

Fronty byly i jinde. Lidé si museli počkat také u odběrového místa Ústřední vojenské nemocnice a Všeobecné fakultní nemocnice. Například nemocnice v Liberci rozšířila pracovní dobu o 3 hodiny a navíc otevírá i o víkendech. „Dneska a zítra to je obsazené, termíny jsou hodně obsazené, hlavně takhle před Vánoci. Lidé se chtějí nechávat testovat, když budou navštěvovat rodiny,“ uvedla zdravotní sestra Michaela Čečatková.

Pokud se chcete také nechat bezplatně otestovat, musíte se objednat na webových stránkách příslušné nemocnice. Volné termíny už jsou ale téměř zaplněné. Například pražská vinohradská nemocnice hlásí plno až do příští neděle a podobně je na tom také Motol, který má obsazené termíny až do pondělí 28. prosince.

Tagy: