Na pomoc rodině zesnulé závodnice rallye se vybraly statisíce. Část sbírky půjde k malé Elišce

Více než 800 tisíc korun. Taková částka se podařila vybrat na pomoc rodině zesnulé závodnice rallye Aleny Krejčíkové, která zemřela koncem dubna při víkendové akci v Klatovech. Vlna solidarity byla natolik obrovská, že se plánovanou částku podařilo vybrat hned pětkrát. Z toho důvodu manžel navigátorky zvažoval, kde dále mohou vybrané prostředky pomoci. Část financí ze sbírky nakonec poputuje k malé Elišce, kterou chtěla sama Alena v květnu na dobročinné akci podpořit.

Po zveřejnění příběhu, který skončil tragickou smrtí Krejčíkové, se celé Česko spojilo, aby v nejtěžších chvílích podpořilo její rodinu: manžela se synem. Sbírku na dárcovské platformě Znesnáze založil přítel navigátorky David Poslík a do jejího ukončení 28. dubna se podařilo vybrat více než 800 tisíc korun.

ČTĚTE TAKÉ: Večer sršel nadšením, ráno se nevzbudil. Petrovi bylo 40 let, pro ženu s dětmi vznikla sbírka

Vřelé gesto se však neobešlo bez kritických komentářů, které se týkaly připomínek k vybrané částce a jejímu využití. Vyvstaly také otázky, jak je možné, že Krejčíková nebyla dle některých pojištěná. To však Poslík vyvrací.

Podmínky jsou přísné a náklady obrovské

„Bez pojištění vás za volant rallye nikdo nepustí. Je to podmínka startu. Nemůžete bez toho mít ani závodní licenci. Jak moc je kdo pojištěný, to už je věc další. Pravidla jsou ale přísná. Musíte mít zaplacené startovné, auto po STK, všechno i s homologací. Na sobě máte často nehořlavé oblečení s homologací platnou na pět let. Pak ho musíte vzít a zahodit. To samé se týká vybavení vozu, bezpečnostních prvků, systémů. Všeho, co může zmírnit následky nehody, je hlídané a musí se pravidelně měnit. Podmínky účasti na rallye jsou velmi přísné. A náklady obrovské,“ vysvětloval pro Znesnáze.

Že se zvedne taková vlna solidarity, nikdo nečekal. Původní finanční cíl se podařilo překročit hned pětkrát. „S Jardou, manželem Alči, jsme chtěli část sbírky věnovat na pomoc prvnímu týmu rallye, který byl postižen v pátek večer okolo půl deváté, kdy dostali nebezpečný smyk a narazili v plné rychlosti do stromu,“ líčil Poslík.

Řidič utrpěl vážné poranění hlavy, krvácení do mozku a v bezvědomí ho museli resuscitovat a stabilizovat, než se dostal do helikoptéry. „Sám jsem byl bohužel u toho, dlouho trvalo, než se závodník do helikoptéry dostal. Víme, že nemá velké šance, že se z toho probere, a když, tak už se v životě nebude moct postavit na nohy. Měl velmi vážná zranění míchy a páteře,“ přibližuje okolnosti vážné nehody. Nakonec ale rodina kolegy finanční dar odmítla s vědomím, že jsou dobře finančně zajištěni.

Nejen proto se rodina rozhodla zaměřit svou pomoc především na holčičku Elišku, kterou budou moci ze sbírky na Znesnáze po úhradě všech původně plánovaných věcí spojených se smrtí navigátorky Alenky, podpořit.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Damiánek trpí vzácným syndromem. Potřebuje speciální ortézy, prosí o pomoc jeho maminka

„Zpětně nás napadlo, že 11. 5. měl Jarda s Alčou být na dobročinné akci, kde měl se svým autem pomáhat malé holčičce vybrat částku na zdravotní pomůcky. Snaží se jí dostat zpátky na nohy a je to hodně finančně náročné. Chtěli na jejich auto přitáhnout co nejvíc peněz, hodně se na to připravovali, aby jí pomohli. Alča měla hrozně ráda lidi, hlavně děti, takže ji to vzalo a chtěla pomoci. Určitě by si to takhle přála,“ ohlížel se za plány Krejčíkové kamarád, kterého do světa závodění zasvěcovala.

První smrtelná nehoda po 11 letech

Nehody v rallye jsou podle Poslíka s nadsázkou řečeno na denním pořádku, ale ne tak vážné, jako tomu bylo o osudném víkendu: „Co vím, tak je to smrtelná nehoda po jedenácti letech, pokud jde o Česko. Není to tak běžné. Bezpečnostní systémy jsou na vysoké úrovni. Když by se něco stalo, tak auto samo o sobě dá vědět. I tomu Alenka věřila – že je auto natolik nabitý technologií a bezpečnostními systémy, že je téměř nemožné, aby se jí v případě nehody stalo něco závažného. Proto si tak nákladné auto pořizovali.“

Všechny platby rodiny šly podle Poslíka z účtu Krejčíkové, včetně platby hypotéky a trvalých příkazů. Ve chvíli, kdy se banka dozví o úmrtí majitele, přikročí k jeho zmrazení tak, aby jej nikdo nemohl zneužít.

Podle ustanovení § 2666 Občanského zákoníku zastaví banka v den následující po dni, kdy jí byla smrt majitele účtu doložena, pouze ty výplaty hotovosti a převody peněžních prostředků z účtu, o kterých majitel účtu určil, že se v nich po jeho smrti pokračovat nemá. Ostatní platební příkazy či inkasa pokračují, rodina se ale k účtu nedostane. A jelikož měli před startem závodu obrovské náklady na jeho uskutečnění, neměl manžel kam sáhnout ani pro peníze na pohřeb.

To byl důvod, který Poslíka přiměl k založení sbírky: „Mojí snahou bylo pomoci, tady a teď, aby neskončili v dluhu z poplatků a bez střechy nad hlavou. Pro obyčejné lidi, s minimem sponzorů, stojí závod spoustu peněz a už samotná příprava je velice drahá. Tolik na vysvětlení těm, kteří píšou komentáře, které nás velmi mrzí,“ doplnil.

Zároveň ale ze srdce poděkoval všem, kteří nešetří laskavým slovem a rodinu Krejčíkové včetně jejích nejbližších přátel podporují. „Jsou to většinou ti lidé se srdcem, které tluče pro rallye, jezdci, týmy a pořadatelé. Některé komentáře je hezké číst a děkujeme za ně,“ zdůraznil.

ČTĚTE TAKÉ: Nina si příchod na svět vybojovala, čelí však řadě obtíží. Maminka se nevzdává a shání pomoc

Dojatý je i manžel navigátorky. „Alena rozdávala lásku a tuny pozitivní energie kudy prošla. Věřila v dobro, které je v lidech. Nikdy za život o nikom neřekla nic špatného a nikdy nikoho nesoudila. Byla bojovnice, která nikdy nic nevzdala a všemu se stavěla čelem a hrdě,“ popisoval svou milovanou ženu. Společně také závodili, jejich pomyslný první výjezd započal před jedenácti lety.

„Byla navigátorka s velkým N. Dokázala z nás vytáhnout maximum. Za velkou kariéru jsme měli jen dvě nehody a bohužel tato se jí stala osudnou a podlehla těžkému poranění hlavy. Navždy nás tímto opustil anděl, kterého může člověk najít pouze jednou za život. Bolest z jejího odchodu je nesnesitelná a těžká,“ dodal manžel a poděkoval všem, kteří jemu a synovi v těžké životní zkoušce pomohli.

Tagy: