Izrael chce zničit Hamás. To by ale musel poslat agenty do Kataru, Libanonu i Egypta

Po drastických útocích Hamásu je Izrael odhodlaný podle svých vyjádření zničit celé hnutí v odvetné válce. Jenže špičky teroristické organizace se nenacházejí pouze v Pásmu Gazy, velení hnutí má pobývat v Kataru a další členové jsou rozmístěni v Egyptě nebo Libanonu. USA ale teď tlačí na Katar, aby přítomnost Hamásu na svém území přehodnotil. Napsal o tom Washington Post.

Palestinská organizace Hamás čítá zhruba 20 tisíc členů, kterým pomáhá neznámý počet dalších dobrovolníků. Jedna část se stará o sociální služby v Pásmu Gazy a profiluje se jako politická strana, druhá podniká teroristické výpady proti Izraeli.

Izrael v reakci na útok ze 7. října vyhlásil Hamásu válku a je odhodlaný hnutí rozprášit. O víkendu za tímto účelem vnikla pozemní armáda židovské státu do Gazy a započala další fázi konfliktu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Osmkrát rozlehlejší než pražské metro. Tunely v Gaze ukrývají pašeráky i špičky Hamásu

Jenže pokud chce Izrael skutečně Hamás porazit a zneškodnit špičky této teroristické organizace, bude muset poslat své agenty do zahraničí.

Vedení sídlí v Kataru

Členové Hamásu jsou totiž rozprostřeni hned po několika zemích Blízkého východu. Ředitelství má mít organizace v Kataru, konkrétně v hlavním městě Dauhá. Tam údajně sídlí i současný vůdce Hamásu Ismáíl Haníja.

Katar je v současné válce vlivným prostředníkem, který zprostředkovává komunikaci mezi Izraelem a Hamásem a jedná o propuštění rukojmích, jež palestinské hnutí 7. října zajalo. Zvláště na něj v tomto ohledu tlačí Spojené státy, jelikož Hamás drží i americké občany.

List Washington Post napsal, že americké ministerstvo zahraničí „oceňuje“ spolupráci s Katarem. Dauhá má údajně přehodnotit působení Hamásu na svém území. Zda by to znamenalo odchod velení ze země, ale není jasné. Katar je mimochodem vlivným prostředníkem i při jednáních mezi Ukrajinou a Ruskem.

„Kdyby vůdci Hamásu opustili Katar, pravděpodobně by odešli do Íránu, Sýrie nebo Libanonu, případně někam dál, například do Alžírska,“ domnívá se Bruce Riedel, odborník na Blízký východ a bývalý pracovník CIA.

Důležitá role Egypta

Další členové Hamásu se pak podle webu úřadu Ředitele Národního zpravodajství USA ukrývají na dalších třech místech. Na Západním břehu, který zčásti ovládá palestinská autonomie. V palestinských urpchlických táborech v Libanonu. A také v Egyptě, zejména v Káhiře.

Egypt hraje v současném konfliktu také důležitou roli. S Izraelem už v minulosti po vzájemné válce normalizoval vztahy, takže od protižidovských nálad, které se šíří po Blízkém východě, se prozatím drží stranou.

Káhira navíc přímo ovlivňuje život lidí v Pásmu Gazy. Pokud se totiž hovoří o izraelské blokádě oblasti, je to jen část pravdy. Na blokádě se podílí i Egypt. Do Gazy sice v posledních dnech poslal humanitární pomoc, přes hranici ale Palestince pustit nechce. Ty nechce přijmout ani Jordánsko.

Tagy: