O řidičák můžete požádat on-line. Portál dopravy zpřístupňuje údaje o autech a řidičích

Portál dopravy má řidičům přinést pohodlnější styk se státní správou. České republice by měl pomoct zbavit se nálepky správního dinosaura, který veškerou dopravní agendu dosud řešil prostřednictvím papírových formulářů a osobních návštěv úřadů.

Ministerstvo dopravy (MD) oficiálně spustilo Portál dopravy. Jde o součást digitalizace státní správy navazující na už delší dobu funkční Portál občana. Podle MD je agenda týkající se silničních vozidel jednou z těch, při které přicházejí lidé do kontaktu se státními orgány vůbec nejčastěji. Dosud však byli odkázáni na zdlouhavé procedury s papírovými formuláři a návštěvami vytížených kontaktních pracovišť. Portál dopravy chce být v tomto dosud velmi zanedbávaném směru vzorem pro ostatní oblasti státní správy.

Zatím jen základní funkce

Podle MD bude Portál dopravy postupně rozšiřován. Nabízených funkcí na něm zatím není příliš, přesto zde už (nejen) motoristé najdou několik užitečných věcí. Podle analýzy ministerstva řeší motoristé nejčastěji věci kolem řidičských průkazů. Proto se některé aktivní funkce Portálu dopravy týkají právě řidičáků. Můžete zde o něj elektronicky zažádat z důvodu jeho ztráty, odcizení nebo změny údajů.

Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) by řidiči výhledově ani nemuseli chodit na úřad kvůli vyzvednutí nových průkazů. Mohli by si pro něj dojít na poštu nebo si jej nechat doručit kurýrní službou.

Přes Portál dopravy ovšem už nyní lze získat výpis bodového konta a současně si můžete prohlédnout třeba seznam pokut, které jste v historii dostali. V příštím roce bude možné tímto způsobem získat také výpis z evidenční karty řidiče.

Historické sondy

Agenda vozidel v současnosti zahrnuje například možnost získat seznam všech vozidel, které jste kdy vlastnili. Můžete tak nahlédnout i do vzdálenější historie a připomenout si třeba své první auto. Mimochodem, v případě ministra Kupky to byla Škoda Fabia. Na Portálu dopravy najdete třeba i detaily z návštěv STK.

Ministerstvo zpřístupnilo historické údaje o pokutách nebo vlastnictvích automobilů kvůli tomu, aby občané měli přístup k informacím, které o nich vede stát. Součástí aktuální podoby Portálu dopravy je i předvyplněná žádost o změnu v registru vozidel, tedy nová podoba nenáviděného písemného formuláře. Samotné změny v registru on-line jsou ale zatím stále hudbou budoucnosti, od roku 2024 zde bude ale aspoň k vidění velký technický průkaz, jehož fyzická podoba zanikne.

Využít rovněž můžete funkce známé z minulosti, jako je kontrolatachometru.cz. V příštím roce chce ministerstvo Portál dopravy rozšířit o funkce určené právnickým osobám. Časem přes něj bude možné platit správní poplatky, počítá se i s možností notifikací týkajících se třeba limitního počtu trestných bodů nebo končící platnosti STK.

Nejen pro řidiče

Zajímavou funkci představuje takzvaná datová kostka. Jde o údaje registru vozidel, které si můžete různě filtrovat a třídit, čímž získáte informaci například o tom, kolik je v kterém městě registrováno konkrétních typů vozidel apod.

Pro přihlášení do Portálu dopravy lze využít celou řadu možností, jako je eObčanka, mobilní klíč eGovernmentu nebo i přihlašovací údaje do internetového bankovnictví po aktivování funkce bankou.

Jak už název napovídá, Portál dopravy se neomezuje pouze na agendu motorových vozidel. Řešit je zde možné také záležitosti týkající se některých úkonů v oblasti vodní dopravy nebo letectví. Můžete i využít některé funkce, které nevyžadují přihlášení. V současnosti jde například o ověření vozidla taxi, respektive správnosti taxislužbou anoncovaných údajů o vozidle a jeho řidiči.

Tagy:
Martin Kupka Ministerstvo dopravy České republiky Centrální registr vozidel Portál dopravy