O rozpočet jsme přišli, jste nezodpovědní, nemáte plán, cupoval Hampl Schillerovou

Mojmír Hampl

PARTIE Terezie Tománkové 25.10.2020

Česká ekonomika je v obrovských problémech. Sotva se začala nadechovat k oživení, dostala druhý úder v podobě vládních protiepidemických opatření. „Rozpočet neexistuje, neděláte predikce, a tím jste ekonomice vypnuli kompas, jste nezodpovědní,“ pustil se do ministryně financí Aleny Schillerové Mojmír Hampl, bývalý viceguvernér České národní banky v nedělní Partii Terezie Tománkové na televizní stanici CNN Prima NEWS.

Vůbec nevíme, kam česká ekonomika míří, ze státního rozpočtu je cár papíru, vláda se chová nezodpovědně. Tak zhodnotil bývalý viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl dosavadní působení vlády v hospodářskopolitické oblasti při boji s pandemií koronaviru. „Tím, že neděláte makroekonomické predikce ani fiskální výhled, jste ekonomice vypnuli kompas. To je od vás nezodpovědné,“ řekl Hampl ministryni financí Aleně Schillerové v nedělní Partii Terezie Tománkové na televizní stanici CNN Prima NEWS.

„Jestliže máte tak velkou míru nejistoty, tak co chcete predikovat? Nechala jsem všechny predikce všelijakých institutů být a řekla jsem ne, udělám to až 15. září, až budu mít nějaký vývoj,“ opáčila Schillerová s tím, že další predikce její úřad zpracuje v lednu. „To děláte obrovskou chybu. Pokud máte nejistotu, máte mít zpracované různé scénáře,“ poučil Mojmír Hampl ministryni financí. „Mluví z vás neinformovanost,“ nenechala si nic líbit Schillerová.

Rozpočet neexistuje

Podle Mojmíra Hampla je třeba mobilizovat rezervy, které si vytvořily obce a kraje. „Mají na účtech asi 200 miliard korun. Vláda by jim měla dát nějaký bonus, třeba 25 haléřů ke každé koruně, kterou budou investovat,“ doporučil člen iniciativy KoroNERV-20. Podle něho je to důležité, aby vláda nemusela zvyšovat daně nebo zavádět daně nové.

Řeč přišla také na podobu státního rozpočtu na příští rok. „Obávám se, že už žádný státní rozpočet není. Rozpočet je rozumná úvaha o příjmech a výdajích, to už nemáme. Paní Schillerová připomíná člověka, který čeká, jak to dopadne, a pak to zaplatí. O rozpočet jsme přišli. Máme volně plující sadu návrhů na příjmy a výdaje. Vláda vůbec nepracuje s daty ani na úrovni ekonomické,“ nenechal Hampl na Schillerové nit suchou.

„Rozpočet jsem navrhla tak, abychom ekonomiku nepodsekli. Nemůžu podseknout digitalizaci, školy, platy učitelů. Není žádná změna daňového mixu, není tam žádné zvyšování daní,“ opáčila Schillerová s tím, že chystá zmrazit platy státních zaměstnanců v výjimkami, jako jsou učitelé či zdravotníci. „Neustále mi třeba někdo podsouvá, abych se inspirovala v Německu. Tam už ale chtějí mít mírně deficitní veřejné finance, ale ani oni nemají žádný balík opatření. Jsou ve stejné situaci jako my,“ řekla také Alena Schillerová v Partii Terezie Tománkové na televizní stanici CNN Prima NEWS.

Tagy: