Prezidentské klání v Turecku: Erdoganovi většina uniká, rozhodne nejspíš až druhé kolo

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan je přesvědčen, že svůj post obhájí už v prvním kole prezidentských voleb. Má prý jasný náskok. Řekl to podle agentury Reuters v noci na pondělí v prvním vystoupení po uzavření volebních místností. Agentury však zatím odhadují, že ani Erdogan, ani jeho hlavní konkurent –⁠ kandidát opozice Kemal Kiliçdaroglu –⁠ nezískají nadpoloviční většinu hlasů, a druhé kolo tak bude potřeba. Kiliçdaroglu má za to, že v něm vyhraje.

Po sečtení asi 99,4 procenta hlasů má zatím Erdogan 49,4 procenta a opoziční lídr Kiliçdaroglu 44,95 procenta. Pokud Erdogan nepřesáhne 50 procent, bude se 28. května konat druhé kolo. I kdyby nakonec ale neuspěl hned v prvním kole, dopadne podle všeho výrazně lépe, než očekávaly předvolební průzkumy, z nichž některé počítaly s vítězstvím Kiliçdaroglua už v prvním kole.

Analytici oslovení agenturou Reuters vyjadřují převážně názor, že teď bude mít navrch spíše Erdogan, který je dominantní postavou turecké politiky posledních 20 let. I proto bylo prezidentské hlasování do značné míry vnímáno jako referendum o něm.

ČTĚTE TAKÉ: Vyčerpání a strach ze znásilnění. CNN sledovala cestu migrantů ve „vlaku smrti“ do USA

Erdogan v povolebním vystoupení také občany vyzval, aby se měli na pozoru, dokud sčítání hlasů neskončí. Opozice se snaží lidi zmást tvrzením, že její kandidát je v čele, poznamenal.

Kiliçdaroglu ve svém vystoupení prohlásil, že se Erdoganovi nepodařilo dosáhnout výsledku, který očekával. Od lidí nedostal důvěru, míní. „Ve druhém kole tyto volby vyhrajeme,“ je přesvědčen.

Opoziční představitelé dříve tvrdili, že jejich kandidát vede a že státní agentura manipuluje daty o sčítání hlasů. Podle nich nezapočítává údaje z okrsků, kde je opozice silná.

Erdogan kritizuje postup opozice

V prvním prohlášení po skončení hlasování Erdogan postup opozice kritizoval. „Snaha uspěchaně vyhlásit výsledky znamená uzurpovat si vůli lidu,“ uvedl Erdogan. „Dnes v noci nebudeme spát,“ uvedl v prohlášení Kiliçdaroglu. Oba politici vyzvali své příznivce, aby hlídali sčítání hlasů.

Stále se čeká na prohlášení nejvyššího volebního orgánu YSK. Podle agentury AP úřad sdělil, že poskytuje údaje o sčítání stranám, oficiálně se vyjádří, až bude sčítání dokončeno. Podle stanice BBC by se tak mohlo stát během několika hodin.

V parlamentních volbách má zatím převahu – podle agentury ANKA i Anadolu – Erdoganův blok s dominantní Stranou spravedlnosti a rozvoje (AKP), a to se ziskem kolem 50 procent hlasů. Druhá je aliance kolem Kiliçdaroglua a do parlamentu by se dostala i aliance levicových a prokurdských stran. V parlamentních volbách je nyní sečteno zhruba 85 procent hlasů.

Podle agentury Reuters se očekávalo, že s prvními sečtenými okrsky bude mít Erdogan převahu, protože nejmenší a nejrychleji sečtené okrsky se nachází na tureckém venkově, kde má nynější prezident velkou podporu.

Po skončení hlasování v 16:00 SELČ nejvyšší volební orgán uvedl, že se hlasování obešlo bez incidentů. Na menší potyčky upozornili někteří představitelé opozice. Vláda i opozice vyzvaly své příznivce, aby dohlíželi na sčítání hlasů.

Tagy:
Turecko zahraničí volby USA Recep Tayyip Erdoğan Strana spravedlnosti a rozvoje Ekrem İmamoğlu Malá Asie Turecko Kemal Kılıçdaroğlu TAI Anka