Vyčerpání a strach ze znásilnění. CNN sledovala cestu migrantů ve „vlaku smrti“ do USA

V pátek se v USA změnila migrační opatření, čehož využívají tisíce lidí z Latinské Ameriky. Štáb CNN sledoval cestu některých z nich ve vagónu nákladního vlaku. Migranti popsali, že utíkají z rozvrácených států Venezuely nebo Hondurasu. Nebezpečný je pro ně ale už samotný přesun k americkým hranicím.

Hranice Spojených států a Mexika se stávají pro tisíce lidí z Latinské Ameriky místem zaslíbeným. V pátek totiž v USA přestalo platit opatření, které bylo spojené s koronavirovou pandemií. Americké úřady mohly urychleně vyhošťovat migranty, kteří přicházeli ze zemí zasažených nákazou. To už nyní neplatí.

I když začalo obratem platit nové opatření, které je v mnohých ohledech ještě přísnější a zasahuje primárně proti ilegálním migrantům, přechod do USA teď láká mnohem více lidí. U hranice Mexika a Texasu jich jsou dokonce desetitisíce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: USA se připravují na chaos. U hranic se srocují desetitisíce migrantů, končí klíčové opatření

Den před vypršením covidové migrační politiky mířili k hraniční linii také běženci z Venezuely nebo Hondurasu. Jejich cestu ve voze nákladního vlaku sledoval štáb americké CNN. Podle něj šlo spíše o „vlak smrti“.

Cesta plná strastí

Migranti se pohybují pod pražícím sluncem, mnozí z nich jsou nemocní a vyčerpaní. Vidina azylu v USA je ale žene kupředu.

„Kvůli kriminalitě v naší zemi nemůžeme pracovat, nemůžeme dělat nic,“ popsal CNN 23letý Roberto, který pochází z Hondurasu a směřuje do Spojených států s otcem a sestrou. Původně cestoval ještě se dvěma mladšími bratry. „Přivedl jsem je sem do Mexika, ale onemocněli a téměř zemřeli. Musel jsem je poslat zpátky domů,“ dodal Roberto.

Hondurasan se svěřil, že za poslední dva týdny se už přepravoval v nejméně sedmi vlacích. Nákladní ale pochopitelně nejsou žádný luxusní hotel. „Nevyspíte se,“ uvedl Roberto.

Myšlenka překročení hranic žene dopředu i kolumbijský pár Felipeho a Marcelu. Také oni popsali CNN špatné životní podmínky. Mají žízeň a hlad. Na migranty ale číhá i jiné nebezpečí.

„Zacházení s ženami je to nejhorší. A nebezpečné. Lidé nasedají na vlak, aby se poohlédli po ženě,“ popsal Felipe. „Když mluví o nebezpečí, tak tím myslí znásilnění. Někteří nastupují jen pro to,“ doplnila Marcela.

K hranici USA míří cestující ze všech zemí. Štáb CNN dokonce narazil na dva Číňany. Spojuje je život, který chtějí nechat za sebou, v zemi, kde se podle nich už žít nedá. A také vize, že se dostanou do Spojených států, kde začnou znovu.

Na ulicích a v úkrytech na severu Mexika čeká na svoji chvíli proniknout do USA podle odhadů zhruba 155 tisíc lidí. A přicházejí další.

Tagy: