O víkendu bude teplo, ale pak přijde studený vzduch z východu. Kde může sněžit?

Zavládne nad Českem jaro?

Počasí (1.3.2024 7:00)

Na některých místech našeho území se v pátek ráno objevily husté mlhy. Podobně tomu bude i o víkendu, kdy teploty podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) vyšplhají během dne až k jarním 16 stupňům Celsia. Na obloze bude převládat spíše oblačno. Začátkem příštího týdne počasí ovlivní chladný vzduch z východu.

Během pátku bude zpočátku dne polojasno, zvláště v západní polovině Čech. Na zbytku území se místy vyskytnou mlhy či nízká oblačnost. Následně bude od jihovýchodu přibývat oblačnosti, kterou zvláště v odpoledních a večerních hodinách může doprovázet déšť, vyplývá z předpovědi ČHMÚ.

K TÉMATU: Do Česka se žene písečný prach ze Sahary. V pátek může znečistit auta i zabarvit déšť

„Během odpoledne se objeví srážky zvláště nad Moravou, Slezskem, částečně i na Vysočině. Postupně by se měly rozšířit na většinu území,“ doplnil meteorolog Martin Adamovský ve vysílání CNN Prima NEWS.

Teploty se vyšplhají k jarním 12 až 16 stupňům Celsia, na západě při dlouhotrvající mlze či nízké oblačnosti vystoupá rtuť teploměru k 10 stupňům Celsia. V horských oblastech se bude teplota pohybovat okolo 8 stupňů Celsia. Foukat bude slabý vítr o rychlosti 2 až 6 m/s.

Spíše zatažená obloha bude převládat během noci z pátku na sobotu, místy se vyskytne i déšť. Postupně však bude od jihovýchodu srážek ustávat. Nejnižší teploty se budou pohybovat okolo 8 až 4 °C.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť, bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Podobně bude i během soboty, kdy můžeme očekávat oblačno až zataženo. Ráno se mohou vyskytnout i mlhy, na severozápadě Čech místy i občasný déšť. Během dne se budou mraky trhat. Zatímco na západě zůstanou teploty kolem 9 °C, na východě budou oscilovat mezi 11 až 15 °C. Foukat bude mírný vítr o rychlosti 3 až 7 m/s.

V neděli meteorologové předpokládají polojasno až oblačno, přičemž v ranních a dopoledních hodinách se mohou vyskytnout i mlhy nebo nízká oblačnost. Během dne budou teploty okolo 11 až 16 stupňů, při déletrvající nízké oblačnosti klesnou k 9 °C.

Podle Adamovského bude na začátku následujícího týdne stále převládat teplé počasí. „Přesto se k nám v dalších dnech dostane chladnější vzduch od východu, který by mohl vyšší teploty srazit. Na horách by mohlo i lehce sněžit,“ dodal meteorolog.

Únor byl rekordní

Podle statistik ČHMÚ byl druhý měsíc tohoto roku nejteplejším únorem od roku 1961. „Letošní únor tak byl dokonce teplejší než většina březnů,“ uvedli odborníci ve zveřejněné zprávě. Průměrná teplota byla až o 6,1 stupně Celsia vyšší než normální hodnota za období 1990–2020.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V Česku se rozjela pylová sezóna. Které alergeny jsou nejaktivnější a jak se bránit?

Tagy: