Bestie z východu se zatím v Česku neprojeví. Nadcházející dny mohou padat teplotní rekordy

Počasí v Česku bude připomínat jaro. (Ilustrační foto)

Předpověď počasí 28. 2. 2024

Ačkoli je stále únor, nadcházejících dny v Česku budou připomínat spíše jaro. Rtuť na teploměru se bude podle pohybovat poměrně vysoko, teploty se mohou místy blížit i ke 20 °C, jak zaznělo v ranním vysílání CNN Prima NEWS. Místy se ale budou tvořit mlhy a ojediněle může i pršet. Nepříliš optimistické prognózy pro Evropu v souvislosti s příchodem meteorologického jevu Bestie z východu se tedy v Česku nenaplňují, naopak dají se očekávat teplotní rekordy.

Ačkoliv britští meteorologové straší jevem zvaným Bestie z východu, který má výhledově ochromit Ostrovy, v Česku se neprojeví, naopak mají panovat výrazně nadprůměrné teploty, dalo by se říct přímo jarní. V uplynulých dnech došlo dokonce k několika přepisům v tabulce naměřených maxim. Teplotní rekordy padly v úterý hned na 28 stanicích. Nejtepleji bylo v Karviné, kde naměřili 18,7 °C. A teplé počasí by v republice mělo vydržet i ve zbytku týdne. „Závěr měsíce tedy bude, stejně jako zbytek února, nadprůměrně teplý,“ jak ve vysílání CNN Prima NEWS uvedla meteoroložka Iveta Kodádková.

ČTĚTE TAKÉ: Do Evropy se blíží Bestie z východu. Přinese mrazy a pořádnou sněhovou nadílku

„Během dne bude zataženo až oblačno, na severu a severovýchodě musíme počítat s přeháňkami nebo občasným deštěm. Na zbytku území se budou srážky vyskytovat jen výjimečně,“ uvedla v předpovědi na středu meteoroložka. Nejvyšší denní teploty podle ČHMÚ se budou pohybovat mezi 5 a 10 °C, na Moravě a ve Slezsku ale bude opět tepleji – rtuť může vyšplhat až na 15 stupňů. „V 1000 metrech na horách naměříme kolem 4 °C, v Beskydech kolem osmi,“ doplnila Kodádková.

Čtvrtek přinese zataženou až oblačnou oblohu a místy se opět dostaví dešťové přeháňky. Zpočátku se může ojediněle objevit také déšť. „Odpolední maximální teploty budou poměrně vyrovnané, mohou šplhat až k 17 stupňům,“ popsala meteoroložka s tím, že přes den bude oblačnosti ubývat a odpoledne může být až polojasno.

Závěr týdne pak bude deštivý. V pátek bude nebe zatažené a počítejte také s mlhami. Teploty se ale opět budou pohybovat vysoko – na teploměru naměříme mezi 12 a 16 °C. Chladněji pak bude opět v západní polovině území.

A podobně má být v Česku i o víkendu. Nebe zůstane oblačné až zatažené a místy bude pršet. Oblačnost se má trhat během odpoledne. Teploty v maximech se budou pohybovat kolem 16 stupňů.

Tagy: