V Česku se prudce ochladí. Meteorologové očekávají sněhové přeháňky a teploty pod nulou

Koronavirus v zimě

Počasí 3.12.2021 7:09

Po několika dnech, kdy teploty balancovaly nad nulou, přichází do Česka ochlazení. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Teploty místy klesnou až k -8 °C.

Páteční počasí bude oblačné až polojasné. Ojediněle a na horách se místy objeví sněhové přeháňky. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají od 0 až k 4 °C.

V noci bude podle meteorologů převážně zataženo. Sněžení očekávejme postupně od západu. Nejnižší teploty klesnou od -1 až k -5 °C, ve východní polovině území při zmenšené oblačnosti dokonce až k -8 °C.

Sobota má být zatažená až oblačná. Postupně se na většině území vyskytne občasné sněžení nebo sněhové přeháňky. Přes den se pod 300 metrů nad mořem přechodně vyskytnou i smíšené srážky. Nejnižší noční teploty klesnou k -1 až -5 °C. Nejvyšší denní teploty dosáhnou -1 až +3 °C.

Od neděle do úterý počítejme s oblačnou až zataženou oblohou. Místy se objeví občasné sněžení nebo sněhové přeháňky. V nižších polohách se přechodně vyskytnou i srážky smíšené. Nejnižší noční teploty klesnou k 0 až -5 °C. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají k 0 až +5 °C.

V dalších týdnech bude nejtepleji v období od 13. do 19. prosince. Teploty by se v noci měly pohybovat jen kolem −3 °C a denní budou většinu času sahat až ke 3 °C. Ojediněle se mohou vyšplhat až na 7 °C.

V období Vánoc se bude ochlazovat. Zda na Štědrý den vydrží bílé zahrady, nebo se teploty dostanou nad nulu a budeme chodit v bahně, zatím není jasné. Průměr denních teplot podle odhadů klesne na zhruba −1 °C.

Tagy: