Mračna nad Trumpem. O jeho blokaci ve volbách rokuje už pět států, výhradně Bidenovy bašty

Exprezident USA Donald Trump

Coloradský soud rozhodl, že je Trump nezpůsobilý kandidovat na prezidenta

Už v pěti amerických státech projednávali nebo projednávají možnost uznat Donalda Trumpa nezpůsobilým pro primární volby v roce 2024, ze kterých vzejde hlavní nominant pro prezidentské volby. Informoval o tom web The New York Times. Ve všech pěti státech Trump primárky v roce 2020 vyhrál, v hlavních volbách ale nebodoval v žádném z nich.

Necelý rok před prezidentskými volbami v USA se tamní politický systém potýká s nečekaným oříškem. Už dva státy označily Trumpa za nezpůsobilého pro kandidaturu v primárních volbách, a to kvůli údajnému podněcování nenávisti, které vedlo na začátku roku 2021 k útoku na Kapitol.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trumpa diskvalifikovali z primárek už ve druhém státě. Exprezident se obrátí na soud

Ve státě Maine o disvalifikaci Trumpa rozhodla státní tajemnice Shenna Bellowsová. V Coloradu se stejným verdiktem vyrukoval tamní nejvyšší soud. V obou případech se exprezident odvolá. Nejsou to ale jediné státy, kde bylo vyřazení Trumpa z primárek na stole.

List The New York Times upozornil na to, že diskvalifikovat republikánského kandidáta se snažili také v Michiganu a Minnesotě. Tam ale kritici Trumpa neuspěli.

Možnost stáhnout Trumpa z primárek v současnosti projednává ještě pátý stát – Oregon.

Útočiště demokratů

Pět států roztroušených od západního pobřeží USA k východnímu má v politickém kontextu leccos společného. Jedná se totiž výhradně o bašty demokratů. V Maine, Coloradu, Michiganu, Minnesotě i Oregonu ve volbách v roce 2020 drtivě zvítězil současný prezident Joe Biden.

V primárních volbách se spolu ale Biden a Trump ještě neutkají. Tyto volby teprve rozhodnou o vítězném nominantovi v rámci jedné strany. O jednom vítězi na straně demokratů a jednom na straně republikánů.

Primárky v Maine, Coloradu, Michiganu, Minnesotě i Oregonu v roce 2020 zase pro změnu ovládl Trump. Často ostatně kandidoval v daném státě za republikány jako jediný. Získal tak potřebný počet delegátů, aby se mohl pustit do bitvy o Bílý dům. Nad jeho dalším tažením teď ale stále visí řada otazníků.

Tagy: