Tisíce deportovaných migrantů se i přes zákaz vrátily do Německa. Je to katastrofa, píší média

Katastrofa. Tak nazývá deník Bild situaci kolem vypovídání zamítnutých azylantů z Německa. Deportace nejenže váznou, ale ti, kteří jsou ze země vypovězeni, se během pár měsíců opět vrátí. Mnozí z nich dokonce ze státního rozpočtu inkasovali tisíce eur za „dobrovolný odchod“, píše Bild s odkazem na informace spolkové policie a tamějšího úřadu pro migraci.

Zemi by mělo opustit kolem 300 tisíc imigrantů, ke konci letošního října jich bylo deportováno pouhých 13 512, píše Bild s odvoláním na informace spolkové policie. Dalších 4 197 osob bylo vráceno do země, kde byly po příchodu do Evropy registrovány. Letošní statistiky se nijak zásadně neliší od loňského roku, kdy se uskutečnilo 12 945 deportací a 5 149 migrantů bylo navráceno do země, kde se registrovali.

ČTĚTE TAKÉ: Antisemitismus, armáda nezaměstnaných, kriminalita. Němci zuří kvůli důsledkům migrace

Pikantní ovšem je, že se do Německa stačilo vrátit 4 122 deportovaných. Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky uvedl, že k 30. listopadu je v Německu opět registrováno 1 578 lidí, kteří již byli deportováni do některé ze zemí EU. Navzdory zákazu vstupu se do Německa znovu vrátilo 2 106 lidí.

Vrátilo se také 438 osob, které dostaly „prémii za odchod“. V Německu mají migranti z několika desítek vybraných zemí, jejichž žádost o azyl úřady zamítnou, právo požádat o finanční příspěvek ve výši několika stovek eur. Výměnou za to se musejí sami dobrovolně vrátit do vlasti. Kolik peněz migrant dostane, záleží na zemi jeho původu a věku. Například pětičlenná rodina může za návrat do vlasti inkasovat až 10 000 eur (zhruba 240 tisíc korun).

Úřady při zavedení „prémie za odchod“ tvrdily, že je to levnější, než kdyby musely organizovat nákladnější deportační lety.

Spolkový úřad pro migraci upozorňuje, že případů nezákonného návratu dramaticky přibývá. Oproti první polovině roku 2023 se více než ztrojnásobily.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Německo kvůli přílivu nelegálních migrantů prodlouží kontroly na hranicích

Tagy: