Obědy ve školních jídelnách zdražují. Kolik korun si rodiče připlatí za jednu porci?

Obědy ve školních jídelnách zdražují.

Drahé obědy

Nadcházející školní rok se rodičům prodraží nejen kvůli vyšším nákladům na kroužky a výbavu pro děti, ale také kvůli obědům. Od září se zdražuje v průměru od dvou do šesti korun za porci. Příčinou jsou stále rostoucí ceny surovin. Jídelny přitom neví, zda částky za školní obědy v průběhu roku ještě nevzrostou.

Kvůli stoupajícím cenám základních potravin musely obědy zdražit všechny základní školy v Jihlavě. Na základní škole Kollárova kuchařky v pátek připravily tisíc porcí moravského vrabce s bramborovým knedlíkem a kysaným zelím. „Rozhodně šly nahoru ceny tuků. U těchto potravin byl rozdíl nejmarkantnější,“ řekla vedoucí jídelny Helena Sidimáková. Podle ředitele Tomáše Zemana vedení školy vědělo již v červnu, že obědy budou dražší. Nutnou změnu však nechávali až na začátek nového školního roku.

Porce, kterou kuchařky na jihlavské základní škole podávaly dětem, je nově dražší o čtyři koruny. „Víme o tom. Co se dá dělat, všechno se zdražuje,“ okomentoval změnu rodič. „Vzhledem k tomu, že se zdražuje všechno kolem, v rodinném rozpočtu se to určitě projeví,“ řekl ke zvýšeným cenám další z rodičů.

Ceny se ale na jednotlivých školách liší. „Když se podívám do tabulky, nejdražší jídlo v Jihlavě pro žáka na základní škole na druhém stupni je 37 korun a nejlevnější je 29 korun,“ uvedl mluvčí jihlavského magistrátu Radovan Daněk. Průměrně pak rodiče za školní oběd zaplatí 31 korun.

Tagy: