Obětem střelby v ostravské nemocnici postavili památník. Odhalí jej za tři týdny

Pámátník obětem střelby v nemocnici

Památník obětem střelby

Před ostravskou fakultní nemocnicí už stojí památník obětem loňské střelby. Oficiálně jej odhalí 10. prosince, tedy přesně v den, kdy Ctirad V. v čekárně traumatologie zastřelil sedm lidí a další dva zranil.

Smutek i podstatu neštěstí se snažil ostravský sochař Lukáš Dvorský vetknout do plastiky z patinovaného bronzu. „Umělecky ztvárnit tuto tragédii nebyl lehký úkol,“ svěřil se Dvorský, jehož plastika bude odhalena za necelé tři týdny.

Už v úterý k přišla k památníku žena, která byla spolu se všemi oběťmi v čekárně ve chvíli, kdy do místnosti vešel střelec. Vlastním tělem se tehdy snažila ochránit svou dceru.

Památník stál necelé dva miliony

„Dcerka mi říkala, že sem musíme zajít a zapálit svíčku, protože musíme vzpomenout na lidi, kteří už tu s námi nejsou. Bavily jsme se, jak hrozné to musí být pro jejich rodiny. Myslím, že se nikdo nedovede vžít do jejich kůže,“ uvedla svědkyně.

Ženě až pár dní po incidentu naplno došlo, jak velké štěstí měla, že i s dcerou přežila. „Když jsem otevřela oči a uviděla jeho siluetu, ani jsem nevěděla, o co se jedná,“ dodala. Střelci se totiž zasekla zbraň, několikrát vystřelil naprázdno a pak spáchal v nedaleké vesnici Děhylov sebevraždu.

Památník za necelé dva miliony korun zaplatilo rovným dílem město Ostrava, Moravskoslezský kraj a nemocnice. Ta nyní zvažuje, jak přesně bude kvůli protikoronavirovým opatřením jeho pietní odhalení vypadat.

Tagy: