Oblohu nad Českem rozzářil meteor jasnější než měsíc. Úlomky mohly dopadnout na zem

Extrémně jasný bolid zazářil na obloze v pondělí v noci.

Extrémní záře nad Českem. Západní obzor rozjasnil meteor.

V noci na úterý byl v Česku nad západním obzorem vidět extrémně jasný meteor, takzvaný bolid, který následně explodoval. V tom okamžiku byl patrně jasnější než měsíc v úplňku a je možné, že na zem dopadly i jeho úlomky. Na Twitteru to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), který zveřejnil i video, jež zachytilo let a explozi bolidu. Fotografie sdílejí lidé i na sociálních sítích a webech. Podle agentury DPA meteor shořel nad jižním Německem.

Meteor byl vidět podle meteorologů v pondělí kolem 22:45. Kam mohl případně dopadnout, zatím neuvedli. „Na toto máme v Astronomickém ústavu jedny z největších odborníků na světě, kteří to umí velmi přesně. Máme dokonce i tzv. bolidovou síť –⁠ síť kamer, které právě z tohoto důvodu oblohu sledují. Určitě to spočítají během krátké doby a uvidíme,“ uvedli meteorologové.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Českem prošly pouze slabší bouřky. Teploty o víkendu opět poletí k třicítce

„Bylo zaznamenáno více než 400 zpozorování, hlavně z Německa a Česka, i z téměř všech středoevropských zemí,“ řekl v úterý podle DPA v italském Frascati mluvčí Evropského ústavu pro výzkum vesmíru (ESRIN). „Bolid byl zachycen na četných fotografiích a videích, na nichž byla jasně patrná fragmentace objektů, uvedl mluvčí. Objekt podle něj vstoupil do atmosféry v pondělí večer ve 22:45 u Norimberku.

Byl to poměrně velký meteor, řekl šéf norimberské astronomické společnosti Matthias Gräter, který jeho velikost odhaduje na několik metrů. Údaje k přesné dráze, velikosti a složení tělesa zatím podle experta ESRIN Richarda Moissla nejsou k dispozici. Podle pozorovatelů stopa na nebi vedla zhruba od jihovýchodu na severozápad.

Bolid je velmi jasný meteor, který vznikne vstupem tělesa kosmického původu do zemské atmosféry. Velká většina zanikne v atmosféře a na zem nedopadne.

Na webu Astronomického ústavu Akademie věd ČR, kam lidé mohou hlásit pozorování bolidů, je z pondělí víc než dvacet záznamů převážně z Prahy a západních Čech. „Jasná zelená záře, bylo to hodně velké, ale žádné úlomky jsem nezahlédla,“ napsala jedna z přispěvatelek, která bolid viděla z pražského Smíchova.

Významné bolidy letos Astronomický ústav na svém webu uvádí tři, dosud poslední z 12. května. Velmi jasný bolid sice tehdy proletěl nad východem Německa, větší počet lidí ho ale sledoval i z území ČR. Za loňský rok Astronomický ústav zaznamenal osm významných bolidů. Poslední z nich z 10. listopadu mohl být podle astronomů doprovázený pádem meteoritů ve více než deset kilometrů dlouhém pásu na Jihlavsku.

Tagy: