Českem prošly pouze slabší bouřky. Teploty o víkendu opět poletí k třicítce

Supercela u Beloitu v Kansasu sype déšť a kroupy ve tvaru tenisových míčků, když se začíná pohybovat na jihovýchod.

V noci z pondělí na úterý se v Česku objevily jen slabší bouřky. V současnosti neplatí po celém území žádná výstraha. Po tropickém úvodu týdne se mírně ochladí, od pátku a o prvním prázdninovém víkendu už se teploty opět budou šplhat ke 30 stupňům Celsia. Po celý týden budou přeháňky a v některých dnech i bouřky. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Nadcházející čtyři týdny budou teplotně i srážkově průměrné.

„Slabé bouřky od západu pomalu vstupují nad naše území. S ohledem na velmi suchou přízemní vrstvu se mohou ale vyskytnout výraznější nárazy větru,“ upozorňovali meteorologové ještě v pondělí večer s tím, že ani nevylučují vznik slabé supercely, konvektivní bouře. Nakonec k ničemu takovému nedošlo.

Přeháňky meteorologové očekávají až do konce týdne, od pátku navíc i bouřky. Teploty by se totiž od pátku a v prvním prázdninovém víkendu měly dostávat až na 29 stupňů Celsia.

Objem srážek bude v nejbližších čtyřech týdnech navzdory očekávaným bouřkám jen průměrný. „Srážky v jednotlivých týdnech se budou udržovat kolem normálu, přičemž ve dnech s bouřkami se mohou vyskytnout i výrazné denní úhrny,“ uvedli meteorologové.

Situaci nejen ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě Vysokých teplot rozklikněte nejdříve na Radar, blesky a následně Teploty. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Tagy: