Oblohu zahalil prach ze Sahary. Zhoršuje ovzduší a výrazně může ovlivnit teploty

Počasí v Česku ovlivní prach ze Sahary.

Předpovědní modely slibovaly, že se o letošních svátcích dočkáme nadprůměrných teplot, či dokonce prvního letního dne s ručičkou teploměru atakující 25 °C. V tuto chvíli ale meteorologové neumí říct, kolik stupňů doopravdy bude. Velkou roli totiž sehraje saharský prach, který se v noci na sobotu začal dostávat na naše území.

„Už během noci z pátku na sobotu se k nám začalo dostávat od jihozápadu velké množství saharského prachu. Zcela jistě výrazně ovlivní i sobotní maximální teploty,“ uvedli experti z ČHMÚ na sociální síti X. Saharský prach totiž zhoršuje ovzduší, zamlžuje oblohu a kvůli tlumení slunečních paprsků může také snižovat teploty.

Sobotní ráno je relativně teplé, na některých místech teploty dokonce přesahují 16 °C. Naopak v jihozápadní polovině Čech klesly ke 3 °C,“ uvedla meteoroložka CNN Prima NEWS Michaela Valachová.

ČTĚTE TAKÉ: Abnormálně suché a teplé léto. Zkoumání ledovců odhalilo, jak bude v Evropě o prázdninách

Během dne bude většinou polojasná obloha, přechodně může být i oblačno. „Zároveň bude také větrno,“ upozornila Valachová s tím, že čerstvý jižní až jihovýchodní vítr ve východní polovině území dosáhne nárazů až 55 km/h. „O něco slabší vítr bude v západní polovině Čech,“ dodala.

Vlivem jižního proudění měly teploty vystoupit velmi vysoko, většinou na 20 až 24 °C. „Mohlo by být dosaženo i 25 °C, což je hranice pro takzvaný letní den,“ upřesnila Valachová. Předpovědní modely však nepočítají se zmíněným saharským prachem, což podle meteoroložky může sehrát ještě velkou roli.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii.

S vysokými teplotami se zatím počítá i v neděli – pohybovat se mají mezi 18 a 22 °C a zpočátku je má doprovázet polojasná obloha. Od jihu má však postupně přibývat oblačnost a ve večerních hodinách se ojediněle vyskytnou přeháňky a také bouřky.

„Výraznější změna přijde během pondělí, přes naše území bude totiž přecházet zvlněná studená fronta,“ vysvětlila meteoroložka a dodala, že zaznamenáme velký rozdíl mezi západem a východem republiky. Na západě budou maxima kolem 15 °C, na východě kolem 23 °C a postupně se přidá i déšť, přeháňky a také bouřky.

VIDEO: Kde si ještě o Velikonocích zalyžujete?

Tagy: