Rusové vyhlásili stav vyšší moci. Okamžitě snižte spotřebu plynu, urgují experti Evropu

Gazprom zvažuje zastavení dodávek do „nikoli přátelských“ zemí.

Stav vyšší moci na dodávky zemního plynu do Evropy vyhlásila ruská společnost Gazprom

Největší německý výrobce elektřiny a rovněž dovozce ruského plynu RWE v pondělí oznámil, že obdržel od ruské společnosti Gazprom vyrozumění, že ruská firma dál nemůže plnit své závazky z důvodu zásahu vyšší moci. Stejné sdělení dostal od ruského plynárenského gigantu také Uniper, který je největším dovozcem ruského plynu do Německa. To by znamenalo, že se Gazprom snaží vyvázat z odpovědnosti za neplnění závazků vůči Uniperu a RWE.

Uniper sdělil, že oznámení Gazpromu neuznává, protože má retroaktivní účinnost. „Uniper se domnívá, že je to neopodstatněné. Tvrzení o zásahu vyšší moci proto oficiálně odmítl,“ uvedl německý podnik. „Prosím, pochopte, že nemůžeme komentovat detaily ani náš právní názor,“ uvedla v prohlášení RWE, která vlastní zásobníky plynu i v České republice.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) podle listu Financial Times (FT) krátce po zprávě Gazpromu varovala, že Evropa musí spotřebu plynu okamžitě snížit. Zmínila omezení klimatizace a prodej plynu průmyslovým odběratelům v aukcích, jinak podle ní hrozí, že v zimě bude surovina na příděl.

Šéf IEA Fatih Birol vyzval evropské vlády, aby „využily každý den“ a v dalších třech měsících naplnily zásobníky. „Poslední kroky Ruska k většímu omezení dodávek zemního plynu spolu s dalším narušením dodávek jsou pro Evropskou unii nejvyšší pohotovostí,“ uvedl Birol. Vyšší ceny podle něj sice už zčásti poptávku omezily, ale „Evropa musí před těžkou zimou přijmout další výrazná opatření“.

Gazprom v červnovém oznámení uvedl, že nemůže plnit své závazky kvůli mimořádným okolnostem, nad nimiž nemá kontrolu. Datum vyhlášení vyšší moci se zhruba kryje se začátkem omezování kapacity Nord Streamu 1 na současných zhruba 40 procent původního stavu.

Plynovod Nord Stream 1, který je hlavní trasou pro dodávky ruského zemního plynu do EU, nyní prochází pravidelnou údržbou. Trvat by měla do 21. července. Zejména v Německu se ale objevují obavy, že Gazprom provoz plynovodu po odstávce neobnoví.

To si myslí i ekonom Lukáš Kovanda. „Turbína do Nord Streamu 1 dorazí do Ruska v neděli. V příštím týdnu ji pak budou Rusové nahazovat. Tento pátek tedy plynovod těžko bude spuštěn naplno, jak bylo plánováno,“ napsal na Twitteru a dodal, že jde o smutnou vizitku německé naivity a ideologické slepoty.

Uniper se už kvůli nedostatku plynu a jeho prudce rostoucím cenám dostal do potíží a před deseti dny požádal vládu v Berlíně o stabilizační pomoc, jejímž cílem je zastavit kumulaci ztrát a zajistit firmě likviditu. Koncern v pondělí podle agentury DPA zcela vyčerpal miliardovou úvěrovou pomoc od státní rozvojové banky KfW a požádal o další prostředky.

Jednání s federální vládou o záchranném balíčku pokračují. Uniper se dostal pod tlak právě kvůli omezení dodávek ruského plynu přes baltský plynovod Nord Stream 1

Tagy: