OBRAZEM: Exilový politik i punkový kníže s čírem. Jak šel čas s Karlem Schwarzenbergem?

Odešla jedna z nejvýznamnějších politických postav České republiky. Na tom se shodují politici i další osobnosti veřejného života po úmrtí exministra zahraničí a čestného předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga. Výraznou osobností byl již v době před sametovou revolucí coby exilový politik podporující disent. Později se stal kancléřem prezidenta Václava Havla, senátorem, šéfem diplomacie a také prezidentským kandidátem. Připomeňte si Karla Schwarzenberga v naší galerii.

Komunistická léta netrávil šlechtic Karel Schwarzenberg v Československu, nýbrž zejména v Rakousku. Otevřeně podporoval disidenty ve své rodné zemi a snažil se budovat povědomí o jejich osudech v západním exilu.

K TÉMATU: Schwarzenberg byl velký muž, uvedl Pavel. Fialu mrzí, že s ním už nestihl poslední dýmku

Po pádu totality se stal kancléřem prezidenta Václava Havla. Jeho dlouholeté kontakty v cizině se hodily a pomohly zapsat Československo na mapu Evropy.

Později otevřeně vstoupil do politiky. Napřed se stal senátorem, později dvojnásobným ministrem zahraničí. Napřed souzněl se Stranou zelených, později se vryl do paměti především jako spoluzakladatel a posléze předseda TOP 09, kterou vybudoval společně s Miroslavem Kalouskem.

Coby nominant této strany se navíc pokusil v roce 2013 uspět v boji o Pražský hrad. Asi nejvýraznějším symbolem jeho kampaně byly placky a trička s jeho podobiznou doplněnou o punkové číro a s textem „Karel for president“ (anglicky Karel prezidentem, pozn. red.). Cílil totiž hlavně na mladší generaci voličů. Ve druhém kole první české přímé volby prezidenta však Schwarzenberg prohrál s Milošem Zemanem. Ačkoliv šlo o rivaly, v pozdějších letech spolu poměrně pravidelně hovořili.

Schwarzenberg zemřel v sobotu ve věku 85 let ve vídeňské nemocnici. O jeho úmrtí informoval Kalousek na sociální síti X.

Tagy: