OBRAZEM: Hypermoderní simulátor vrtulníku je v Česku. Co nabídne zbrusu nový projekt?

Vybudování simulačního centra nové vrtulníkové platformy na 22. základně Sedlec v obci Vícenice u Náměště nad Oslavou vstupuje do svojí finální fáze. To s označením H-1 se bude týkat vrtulníků UH-1Y Venom a AH-1Z Viper. Armáda ČR na projektu spolupracuje se státním podnikem ministerstva obrany LOM PRAHA. Zahájení výcviku létajícího personálu vzdušných sil by mělo začít už v červenci.

Na aktuální stav na základně vrtulníkového letectva v obci Vícenice u Náměště nad Oslavou osobně dohlíží ředitel státního podniku LOM PRAHA Jiří Protiva i velitel 22. základny vrtulníkového letectva – brigádní generál Rudolf Straka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Mobilizace sice není ve hře, musíme však být připraveni. Kterých profesí se vojna netýká?

„Výstavba simulačního centra H-1 probíhala od března do prosince loňského roku. V únoru 2023 byla budova zkolaudována a připravena na dodávku simulátorů. První letový simulátor FTD (Flight Training Device) pro bitevní vrtulník AH-1Z Viper dorazil v březnu, nyní probíhá jeho testovací provoz a certifikace. Zahájení výcviku létajícího personálu vzdušných sil se předpokládá od července 2023,“ zmínil Protiva.

Centrum H-1 nabízí kromě dvou hal pro FTD na vrtulníky Viper a Venom také učebny, místnosti pro plánování operací, brífinkové a debrífinkové prostory, jakož i potřebné zázemí pro cvičící letecký a pozemní personál. Pro Armádu ČR se počítá se třemi tisíci provozních hodin za rok.

Simulátor bitevního vrtulníku Viper se skládá z modelu kokpitu v měřítku 1 ku 1 s veškerými prvky a vybavením jako ve skutečném stroji AH-1Z. Komplet tvoří dva kokpity za sebou a stanoviště instruktora. Součástí výcvikového systému je takzvaný dóm neboli kopule, na níž je promítáno virtuální prostředí. Simulační centrum je již připravené také na dodávku a instalaci druhého trenažéru FTD pro víceúčelový vrtulník UH-1Y Venom.

Tagy:
armáda Vysočina vrtulník Kraj Vysočina simulační centrum simulátor simulace LOM Praha Armáda České republiky Ministerstvo obrany České republiky AH-1Z Viper UH-1Y Venom Vícenice