Mobilizace sice není ve hře, musíme však být připraveni. Kterých profesí se vojna netýká?

Pokud by stát v případě ohrožení vyhlásil mobilizaci, některé profese by se odvodu bát nemusely. Šlo by primárně o občany zajišťující základní chod státu, jako jsou například policisté či hasiči. Chráněni před službou ve zbrani jsou však také mnozí politici. Slovo „mobilizace“ v poslední době děsí část společnosti kvůli probíhajícímu konfliktu na Ukrajině. Armáda a ministerstvo obrany takový krok rázně odmítají, nicméně mluví o změněné situaci v Evropě a nutnosti být připraveni.

Když se veřejnost dozvěděla, že armáda plánuje cvičení Odvodní řízení 2023, vzbudilo to dojem, že se chystá mobilizace. „Lidé si nás platí, abychom v případě krize zafungovali. Díky tomu, že cvičíme, se na nás může spolehnout,“ řekl k tomu náčelník generálního štábu Karel Řehka. Zdůraznil, že se podobná cvičení konají dlouhodobě a pouze letos budí vášně kvůli zhoršující se bezpečností situaci v Evropě. V rozhovoru pro Český rozhlas dodal, že do budoucna nelze vyloučit konflikt NATO s Ruskem. V současnosti však žádná mobilizace nehrozí.

I kdyby při zhoršení bezpečnostní situace mobilizace hypoteticky nastala, netýkala by se všech profesí. „Existují omezení, ze kterých profesí nemohou být lidé mobilizovaní, protože jsou nezbytně nutné, jako například strojvedoucí,“ řekl CNN Prima NEWS bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. „Obecně by se dalo říct, že to jsou zaměstnání důležitá pro funkčnost a chod státu. Třeba policie, vězeňská služba, zdravotníci nebo obsluha jaderných elektráren,“ vysvětlil.

ČTĚTE TAKÉ: Jurečka představil první změny v důchodech. Předčasný odchod do penze se zpřísní

Podle generálního štábu se jedná také o určité podniky. „V případě stavu ohrožení státu by nebyli povoláváni občané pracující na pozicích, které není možné nahradit a které jsou důležité pro zachování provozu v odvětvích nutných pro chod státu. Jedná se zejména o podniky, které mohou být dodavateli mobilizačních dodávek nebo uchovateli výrobních schopností,“ uvedla pro CNN Prima NEWS Vlastimila Cyprisová za generální štáb.

„Za tyto občany žádají o zproštění výkonu mimořádné služby jejich zaměstnavatelé již v době míru. Jednotlivá krajská vojenská velitelství vyjadřují takzvaný předběžný souhlas s jejich zproštěním, který je za stavu ohrožení státu nebo válečného stavu nahrazen rozhodnutím o zproštění,“ dodala s tím, že se jedná řádově o tisíce českých občanů.

Co říká zákon

Některé konkrétní profese jsou uvedené i v samotném zákoně. „V této věci platí stále § 25 branného zákona,“ upozornila CNN Prima NEWS Simona Cigánková z tiskového oddělení ministerstva obrany. Tento paragraf hovoří například o konkrétních politických pozicích. „Poslanci a senátoři parlamentu, členové vlády, soudci Ústavního soudu, prezident, viceprezident a členové Nejvyššího kontrolního úřadu, členové bankovní rady České národní banky, občané ve funkcích s diplomatickými a konzulárními výsadami a imunitami, hejtmani krajů, primátor hlavního města Prahy, ředitelé krajských úřadů a ředitel Magistrátu hlavního města Prahy se po dobu výkonu funkce k odvodnímu řízení a k výkonu mimořádné služby nepovolávají,“ píše se v zákoně.

Podobné výjimky platí také pro policisty, hasiče či další příslušníky starající se o bezpečnost v zemi. „Příslušník bezpečnostního sboru se po dobu trvání služebního poměru nepovolává k odvodnímu řízení nebo k výkonu mimořádné služby; obdobně to platí i pro zaměstnance České republiky zařazeného k výkonu práce v bezpečnostním sboru,“ uvádí zákon. Do této škatulky se řadí také celní správa, vězeňská služba, Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) nebo tajné služby, tedy Bezpečnostní informační služba (BIS) a Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI).

Rodinné důvody

Odvodu se člověk vyhne také ze specifických rodinných důvodů: „Těhotná žena se k odvodnímu řízení a k výkonu mimořádné služby nepovolává. Žena nebo muž pečující o dítě do osmi let se k výkonu mimořádné služby nepovolávají; to platí obdobně i pro osamělou ženu a osamělého muže, kteří pečují o dítě, které nedosáhlo věku 15 let.“

Kromě toho se lidé službě vyhnou, pokud ještě nedosáhli věku 18 let a povinnost naopak zaniká lidem, kteří přesáhli věk 60 let. Službu se zbraní v ruce je však možné odmítnout také z etických nebo náboženských důvodů. Případné pracovní povinnosti se však člověk v takovém případě nevyhne.

K odvodnímu řízení se rovněž nepovolávají občané bez končetiny, nevidomí, neslyšící, němí, postižení vadou nebo nemocí, která je činí trvale neschopnými samostatně se pohybovat. Dalším důvodem může být těžká forma nevyléčitelné nemoci.

Proč se o mobilizaci mluví

O rozruch se v minulém týdnu postaral organizátor protivládních demonstrací Jindřich Rajchl, který svým příspěvkem na sociálních sítích mluvil o možných přípravách na mobilizaci, čímž vyděsil nejednoho občana. Ovšem zbytečně – k odvodu do bojové pohotovosti totiž vede dlouhá a komplikovaná cesta, přičemž běžní Češi bez výcviku jsou až na jejím úplném konci.

Na začátku všeho stál dopis, který obdrželi lékaři z Ústeckého kraje. Jeho součástí byla pozvánka na „mobilizační cvičení k ověření připravenosti a o proveditelnosti odvodního řízení“, což si někteří vyložili jako faktickou přípravu na obecnou mobilizaci. Dopis se ve velkém začal šířit na proruských a dezinformačních kanálech. „Přátelé, začíná jít do tuhého. Kdo chce, může si jistě myslet, že je to jen takový test připravenosti. Osobně se ale domnívám, že je to další krok v jejich plánu,“ postěžoval si Rajchl na sociálních sítích.

Armáda se proti tvrzením o chystané mobilizaci na Twitteru rázně ohradila. „Pokud někdo říká, že naše dlouhodobě plánované Odvodní řízení 2023 je něco jiného než cvičení, vědomě lže. Provádíme ho každý rok, chceme být připraveni. Tak jako se cvičíme ve střelbě a v boji, musíme cvičit i systém posílení armády. Nenechte se, prosím, manipulovat,“ upozornila na svých sociálních sítích.

Tagy: