OBRAZEM: Když je nahota povolena. Poznejte nejlepší nudapláže světa, leží i blízko Česka

Opalovat se bez studu na Adama nebo v rouše Evině se mnozí odváží pouze v soukromí svých domovů. Po celém světě však odvážlivci naleznou krásné nudapláže, kde se nikdo nesoudí. Vychutnat si tuto letní zábavu mohou čeští nadšenci i nedaleko hranic. Redakce CNN připravila přehled hned deseti nejkrásnějších pláží, kde je nahota povolena.

Plavba či svatba ryze pro nudisty? Akcí, které jsou spojeny s nahotou, stále přibývá. Unikátní jedenáctidenní plavbu z Miami do Karibiku pouze pro ty, kteří se vzdají svého oblečení, oznámila cestovní kancelář Bare Necessities na začátku letošního roku. Loď by měla vyplout v roce 2025, informoval web CNN.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Krásné moře a málo turistů, hlásí reportérka Primy z Černé Hory. Kolik tam stojí oběd či pivo?

Účast na palubě lodi, která zakotví na Bahamách a v Portoriku, je označována jako „zážitek, který se naskytne jednou za život“. Pro tyto účely bylo i vybavení plavidla navrženo, aby vyhovovalo stylu „nahé plavby“.

Radovat se mohou i nudisté, kteří plánují veselku. Letos v květnu starosta obce San Vero Milis Luigi Tedeschi oznámil, že na pláži Is Benas na Sardinii bude možné uzavírat sňatek bez oblečení. „Nahota nemá nic společného se sexem. Pro naturisty je to životní filozofie a je spojena s přírodou,“ míní Tedeschi.

Nudismus má daleké kořeny

Mimo specifických akcí se na světě objevuje stále více míst, kde se lidé mohou opalovat, koupat se a užívat si všechny letní radosti nazí. Existují stovky pláží, kde je naprosto legální užívat si tak, jak lidé na svět přišli.

Ačkoliv se může zdát, že jsou nudapláže moderním výmyslem, není tomu tak. Jak připomíná web CNN, myšlenka vznikla již ve viktoriánské éře. V 80. letech 19. století americký básník Walt Whitman vychvaloval přednosti „adamovských vzdušných lázní“, nahé procházky a plavání. Psal také o „svobodné vzrušující extázi nahoty v přírodě“.

V první polovině 20. století se pak v Evropě a Severní Americe rozmohlo naturistické hnutí, v jehož jméně vznikaly městské parky, kempy a nakonec i pláže pro ty, kteří se chtěli propojit s přírodou v co nejpřirozenějším stavu. Jedním z vedlejších důsledků sociálně a sexuálně liberálních 60. let 20. století bylo hnutí „free beach“, v jehož rámci se po celém světě rozšířily nudistické pláže. Jejich obliba trvá dodnes a každým rokem jich přibývá.

Zde je 10 nejlepších nudistických pláží, které můžete v roce 2024 navštívit po celém světě:

  • Pláž Naturista Chihuahua, Uruguay

Nejznámější uruguayská nudistická pláž se nachází zhruba 30 minut jízdy autem od Punta del Este a má výhled na záliv Portezuelo na pobřeží Atlantiku. Teplota vody, která i v zimě na jižní polokouli dosahuje 25 °C a více, dodává této pláži na půvabu.

ČTĚTE TAKÉ: Benátky opět přitvrzují. Oblíbený cíl českých turistů nově omezuje větší skupiny lidí

Po desetiletích, kdy byla Chihuahua neoficiálním útočištěm „naháčů“, získala v roce 2000 tento legální status. Od té doby se nabídka rozšířila o hotel El Refugio Nudista Naturista, kde se dobrovolně nesvlékáte, ale oblékáte.

  • Little Palm Beach, Waiheke, Nový Zéland

Ačkoli je na Novém Zélandu, kde se dodržuje osobní svoboda, technicky vzato legální chodit nahý na jakékoli pláži, nudisté se spíše shromažďují na známých místech bez možnosti oblékání. Příkladem je Little Palm Beach na ostrově Waiheke.

  • Pláž Moshup, Martha's Vineyard, Massachusetts

Moshup se nachází na západním cípu ostrova Martha's Vineyard. Část, kde není nutné se oblékat, se nachází přímo pod starobylým majákem a leží pod rezavě zbarvenými pískovcovými útesy, které byly v roce 1966 vyhlášeny národní přírodní památkou. Moshup je zdarma přístupný všem, kteří si chtějí letní zábavu užívat bez oblečení, na rozdíl od Lucy Vincent, soukromé nudapláže ostrova.

  • pláž Nugal, Chorvatsko

Na odlehlou pláž na pevnině naproti ostrovu Brač, lemovanou strmými útesy a stíněnou borovicemi, vede úzká stezka, která se zdá být jako stvořená spíše pro kozy než pro lidi, kteří hledají ideální místo pro opalování se bez oblečení. Nezapomeňte si vzít silný ručník nebo dokonce lehátko – stejně jako na mnoha jiných chorvatských plážích je povrch spíše oblázkový než písečný.

Nugal je od nejbližšího města vzdálen asi půl hodiny chůze, ale lze se k němu dostat i lodí nebo na mořském kajaku z Makarské nebo Tučepi.

  • pláž Buhne 16, Sylt, Neměcko

„Usmívat se a obnažovat“ by mohlo být mottem nudistů na tomto ostrově v Severním moři, kde je průměrná teplota vody v létě chladných 17 °C. Technicky vzato jsou všechny pláže na ostrově Sylt volitelné pro nošení oblečení, ale pláž Buhne 16 byla první – a stále je nejpřednějším místem – pro opalování nudistů na německém pobřeží.

  • Červená pláž, Kréta, Řecko

Odlehlé pobřeží na jižní straně Kréty je v Řecku oblíbeným místem nudistů pro opalování. Na Červenou pláž (nebo Kokkini Ammos), pojmenovanou podle okrově zbarveného písku a okolních útesů, se dostanete 20minutovou pěší túrou z Mataly nebo velmi krátkou plavbou lodí z nábřeží vesnice.

Pláž nabízí pronájem lehátek a slunečníků a je domovem malého funky baru Yianni's, který je vyhlášený svým mojitem.

  • Malá pláž, Maui, Havaj

Malá pláž je součástí státního parku Makena na jihovýchodním pobřeží ostrova a je z ní výhled na národní mořskou rezervaci proslulou mořskými želvami, delfíny, velrybami a tropickými rybami. Vzrostlé stromy za pískem poskytují trochu stínu, přičemž je zátoka dobře chráněná pro koupání. Během nedělních západů slunce se zde navíc koná „bubenický kruh“.

  • pláž Cap d’Agde, Francie

Naturistická vesnice Cap d'Agde, někdy nazývaná „nahé město“, je největším plážovým letoviskem na světě, které se v sezóně může pochlubit až 40 tisíci návštěvníky. Ti mohou být nazí, kdekoli se jim zachce – v restauracích a obchodech, na poště nebo v bance, při plavbě na lodi nebo při lenošení na dlouhé veřejné pláži (kde je nahota povinná i pro ty, kteří nejsou ubytováni v letovisku).

  • Pláž Mpenjati, KwaZulu-Natal, Jihoafrická republika

Jediná oficiální nudistická pláž v Jihoafrické republice – a možná jediná legální pláž bez povinnosti oblékání na celém africkém kontinentu – se nachází v přírodní rezervaci Mpenjati jižně od Durbanu. Její legální status byl získán v roce 2014. Změna s sebou nese i seznam zákazů, včetně zákazu zírání, fotografování, sugestivního chování a dalších.

  • Park Haulover Beach, Miami, Florida

Nejoblíbenější veřejná nudistická pláž ve Spojených státech Haulover každoročně přiláká na svůj bílý písek a teplou vodu více než 1,3 milionu „naháčů“. V části pláže, která je na obou koncích ohraničena ploty, si můžete zapůjčit lehátka, slunečníky a k dispozici je i plavčík.

Největší davy lidí se zde shromažďují během červencového Národního týdne nahé rekreace a vždy, když se Haulover pokouší vytvořit nový Guinnessův rekord v koupání nahých.

Tagy: