OBRAZEM: Dovolenkový ráj Čechů šestkrát jinak. Kde si v Chorvatsku užijete léto bez turistů?

Chorvatsko už dlouhé roky patří mezi nejoblíbenější destinace letních dovolených. Zažít ho však bez davu dalších turistů může být nelehký úkol. Redakce CNN připravila přehled šesti pobřeží, kde nejen na krajany Češi příliš nenarazí. A zároveň se neochudí o pohodu, klid, moře a správnou atmosféru.

Když se řekne Dalmácie, obvykle se lidem vybaví Split a Dubrovník. Pokud se však vydají do severní části tohoto chorvatského přímořského regionu, objeví turisty méně probádaná místa.

ČTĚTE TAKÉ: Jízda na slonech, opičí show či plavání s delfíny? Těmto atrakcím se na dovolené vyhněte

Chorvatské pobřeží od Zadaru po Trogir nabízí na zhruba 150 kilometrech nejen úchvatnou krajinu, ale také ohromné množství historie a kultury. A to se jedná jen o pevninu. Podél pobřeží jsou rozesety desítky ostrovů: mnohé neobydlené, jiné jsou útočištěm pro ty, kteří hledají klid od městského ruchu.

Kam můžete letos v Chorvatsku zamířit na dovolenou a vyhnout se davům turistů? Redakce CNN připravila seznam hned šesti ideálních míst.

Zadar

Spojit poznávání míst s odpočinkem je jednou z nejčastějších motivací turistů při příjezdu do Zadaru. Historie města je pro mnohé fascinující: založil ho starověký kmen Liburnů a kolonizovali ho Římané. Dlouhá staletí přečkaly kostely, katedrála, zvonice či renesanční klášter.

Stačí však procházka po zadarském nábřeží a vrátíte se do 21. století. Narazit můžete na dvě umělecké instalace Nikoly Bašiće, které se staly velkou atrakcí. Odpočinout si můžete na lesklých mramorových schodech, kde vám k poslechu budou hrát Mořské varhany. Pohledem nezapomeňte spočinout na „Pozdravu slunci“, v noci zářícím díle.

Podél pobřeží severně od centra Zadaru turisté mohou zamířit na pláže Borik a Diklo, které jsou vhodné pro rodiny s dětmi. Těsně pod starým městem se nacházejí městské pláže, například Kolovare. Pokud toužíte po plném plážovém vyžití, vydejte se několik kilometrů jižně od Kolovare a dorazíte do vesnice Bibinje – téměř tříkilometrová pláž končí u největšího chorvatského přístavu.

Pokud jste příznivcem písečných pláží, nezapomeňte se zastavit severně od Zadaru v městečku Nin – kolem starého města, které leží na vlastním malém ostrově, se nachází hned dvě.

Ugljan, Pašman a další ostrovy

Četné ostrovy roztroušené u zadarského pobřeží patří k nejklidnějším v Chorvatsku a na mnohé z nich se lidé dostanou trajektem. Dva nejbližší a nejsnáze dostupné – Ugljan a Pašman – jsou vzdáleny pouhých 25 minut plavby lodí a jsou považovány za předměstí Zadaru. Oplývají olivovými háji, členitými oblázkovými zátokami a turistickými či cyklistickými stezkami.

Silba je ostrov vzdálený od Zadaru asi tři hodiny plavby trajektem. Nesmí se na něm jezdit auty a v letních měsících jsou dokonce zakázána i kola. Jeho menší soused Olib leží na stejné trajektové trase a působí ještě odlehlejším dojmem.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Dovolená v Itálii. Na kolik vyjde zájezd na Sardinii? Turisté chválí poměr ceny a výkonu

Pokud se vydáte rychlým trajektem ze Zadaru asi dvě hodiny na západ, dostanete se na protáhlý ostrov Dugi Otok. Podél jeho pobřeží narazíte na malé rybářské vesničky, staré bunkry jugoslávských vojenských ponorek a Veli Rat – nejvyšší maják na Jadranu měřící 42 metrů. Okolí Zadaru však nabízí mnohem víc. Například okouzlující přírodní park Telašćica.

Národní park Kornati

Znalí jachtaři už vědí, že proplouvat Národním parkem Kornati, souostrovím 89 pustých, avšak dechberoucích ostrůvků jižně od Dugiho ostrova, je zážitek. Jedná se o ideální místo pro ty, kteří se chtějí odpoutat od běžného ruchu města a spojit se s přírodou.

Na ostrovech není nikde voda ani elektřina, pouze dešťová voda, plyn a solární energie. Lidé zde nenajdou ani stálé obyvatele, jen občas stáda ovcí. V sezoně však ostrovy ožívají. Otevírají se restaurace a půjčovny chatek pro vodáky a na Priščapce je i dobře vybavený přístav.

Návštěvníkům se nabízí koupání, občerstvení, osvěžující koktejly či  pěší turistika. Pokud nemáte vlastní loď, není to překážkou. Turisté se mohou připojit k lodnímu výletu z Murteru, ostrova poblíž pevniny, který je spojen mostem.

Šibenik

Jde o jedno z největších chorvatských měst, přesto v Šibeniku nekonečné davy turistů nenajdete, mnozí jej většinou přehlíží. Přitom má co nabídnout. Založeno bylo v 11. století Chorvaty a je domovem katedrály svatého Jakova zapsané na seznamu UNESCO. Čas by si návštěvníci měli udělat i na prohlídku tří městských pevností.

Šibenik je často využíván jako výchozí bod pro návštěvu národního parku Krka ve vnitrozemí. Z města odjíždějí také autobusy do říčního města Skradin, které leží zhruba 12 kilometrů severněji a odkud se mohou lidé vydat lodí na východ po řece Krce kolem sedmi nádherných vodopádů. Nejznámější z nich je Skradinski Buk se sedmnácti kaskádami, které padají jedna do druhé.

Primošten

Pokud nedáte dopustit na vinné nápoje, městečko Primošten byste neměli minout. Leží zhruba 28 kilometrů od Šibeniku a nabízí ideální podmínky pro návštěvu nedalekých vinařství, která se specializují na místní odrůdu Babić, z níž se vyrábí jemné, ovocné červené víno.

Staré město leží na vlastním ostrůvku a s novější částí je spojeno hrází. Stupňovité uličky vedou ke kostelu svatého Jiří z 15. století a krásnému výhledu na Jadran. Severně od starého města se nachází také malý výběžek, na němž se nacházejí oblázkové pláže lemované borovicemi.

Trogir

Maličký Trogir, se starým městem obehnaným hradbami, leží na ostrově, který je sevřen mezi pevninou a rozlehlým ostrovem Čiovo, jehož severní a západní pobřeží lemují plážová letoviska.

Všechny části spojují mosty. Uchvátit turisty Trogir dokáže náměstím s románskou katedrálou svatého Vavřince – a nejen díky ní bylo staré město zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO. Město vedle cesty do minulosti nabízí i kulinářské zážitky. A po nábřeží Riva dojdete k pevnosti Kamerlengo z 15. století, která je místem letních představení klasických i popových koncertů.

Tagy: