OBRAZEM: Pavel jako rocková hvězda. Slováci prezidenta vítali, chtěli se s ním fotit

Nový prezident Petr Pavel má za sebou první zahraniční návštěvu, která vedla, jak velí tradice, na sousední Slovensko. Setkal se zde s místní hlavou státu Zuzanou Čaputovou, vzdal úctu na několika pietních místech, ale zastavil se i na kus řeči s běžnými lidmi. Ti jej často žádali i o společnou fotku, čemuž Pavel vyhověl. Podívejte se, jak probíhala Pavlova první cesta do ciziny.

Program nového českého prezidenta začal již kolem pondělní 10. hodiny dopoledne. Hned na úvod zamířil do Grasalkovičova paláce, tedy sídla slovenských prezidentů, kde jej přijal jeho politický protějšek – Zuzana Čaputová. Nechyběl ani chléb se solí, známá uvítací tradice pro návštěvu, „Na toho aspoň nepotřebují vozejk,“ pronesl zpoza plotu někdo z lidí, kteří se přišli na českého prezidenta podívat, s odkazem na Pavlova předchůdce Miloše Zemana.

Hned při příjezdu ale došlo k jiné zajímavé situaci. Když se oba státníci a jejich partneři chystali na první společnou fotografii, tak napřed stáli Pavel s Čaputovou uprostřed, zatímco první dáma Eva Pavlová a přítel slovenské prezidentky Juraj Rizman po stranách. Pavel si ale nejspíš uvědomil, že dle gentlemanských pravidel mají v takovém případě stát uprostřed ženy, tak si se svojí chotí místo rychle prohodil.

Došlo i na dárky. „Prezident Pavel dostal Karpatské brandy, karafu na koňak a skleničky a knihu Okresky, paní Eva Pavlová dostala brož od slovenské designérky Nataši Štefunkové. Prezidentka Čaputová dostala brož a náramek od mladé české designérky se slovenskými kořeny Anežky Juhové a pan Rizman outdoorovou bundu od české firmy Tilac,“ sdělila CNN Prima NEWS Eva Hromádková z Pavlova tiskového týmu.

ČTĚTE TAKÉ: Kde se může Pavel zabydlet? Vila po Zemanové vypadá „depresivně“, Pražský hrad je mimo hru

Po prezidentském paláci vyrazily oba páry na sérii pietních akcí. U Památníku československé státnosti na ně čekalo i několik desítek lidí, kteří následně Pavla s Čaputovou obklopili a začali se s nimi v přátelském duchu bavit. Ten samý obrázek se později opakoval třeba také u památníku novináře Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové.

„Můžeme se s vámi vyfotit?“ tázal se jeden ze Slováků českého prezidenta. Ten s klidem vyhověl a učinil tak hned několikrát. Vypadalo to, jako by do Bratislavy přijela rocková hvězda první jakosti.

Pozdvižení v centru Bratislavy vyvolala Pavlova cesta, takzvaně po svých, od podniku Tepláreň, kde před několika měsíci došlo k vraždě dvou mladých lidí z LGBT komunity, a kde Pavel rovněž položil květiny, právě k památníku Kuciaka a Kušnírové.

Někteří lidé, Slováci i cizinci, se k průvodu přidali a začali si jej fotit, natáčet nebo rovnou živě streamovat na internet. A některým nevadilo ani to, že neví, co točí, což byl případ mimo jiné trojice turistek z Jižní Koreje. Slováci, kteří věděli kdo se v průvodu nachází, pak často vítali Pavla potleskem, jiní se jej snažili vyfotit.

Zuzana, Petr a Pavel

Podle plánu měla Pavlova procházka Bratislavou končit u zmiňovaného pomníku Kuciaka a Kušnírové. Prezidentský pár se však v doprovodu primátora Matúše Valla vydal dál. Nakonec došli na panelovou výstavu nazvanou Česko-slovenské okamžiky na Hviezdoslavově náměstí. Expozice ukazovala společnou historii obou národů od 1. světové války až dodnes.

Prezidentský pár si jednotlivé panely začal prohlížet jeden po druhém. Na konci se pak nacházela fotografie přímo Petra Pavla a Zuzany Čaputové, která za českým prezidentem přijela ještě ve volební sobotu na konci ledna, když už bylo při sčítání hlasů jasné, že se Pavel stane novou hlavou státu. „Toho znám“ pronesl s úsměvem Pavel, když k panelu dorazil. Následně před ním na výzvu i zapózoval.

Pondělní večer Pavel končil na prezidentské debatě Denníku N, kde vystoupil společně s Čaputovou. Kromě toho se během dne ještě krátce setkal s premiérem v demisi Eduardem Hegerem. V sobotu se ještě setkal s předsedou Národní rady Borisem Kollárem, který o Pavlovi řekl, že je to „charismatický muž“. Návštěvu Pavel zakončil

Návštěva Slovenska byla Pavlovou první zahraniční cestou v roli prezidenta. Do země našich východních sousedů běžně mířily i předešlé hlavy státu, jde o tradici. Již na konci týdne Pavel opět opustí Česko, neboť zamíří na státní návštěvu do Polska.

S Čaputovou se v Bratislavě navíc dohodl na budoucích společných zahraničních cestách. Se slovenskou prezidentkou by Pavel mohl vyrazit například na válkou zmítanou Ukrajinu. Česká hlava státu si totiž před návštěvou na Slovensku volala s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, který Pavla oficiálně pozval. Návštěva by se mohla uskutečnit v dubnu.

Tagy: