OBRAZEM: Václavák čeká rapidní proměna. Podívejte se na „nové“ centrum Prahy

Centrum Prahy se v blízké budoucnosti dočká významné proměny. Po revitalizaci Václavského náměstí či Hlavního nádraží se do míst vrátí tramvaje, což výrazně promění veřejnou dopravu v hlavním městě. Nového kabátu se dočká také Žižkov, kde by se měl rekultivovat veřejný prostor. Podívejte se, jak bude metropole za pár let vypadat.

Václavské náměstí

Zatímco spodní část nejvýznamnějšího náměstí v České republice již proměnou prošla, ta horní na ni nadále čeká. Revitalizace bude výrazná i proto, že se na místo po více než 40letech vrátí tramvajová doprava.

ČTĚTE TAKÉ: OBRAZEM: Vlakem na letiště do konce desetiletí. Některé úseky železnice se však zpožďují

„Projekt revitalizace Václavského náměstí jasně vymezuje jednotlivé prostory náměstí pro různé druhy dopravy, rozšiřuje prostor pro chodce, který umisťuje do středu náměstí, v plánu je zřízení samostatného pruhu pro cyklisty a redukování prostoru pro automobily. Díky návratu tramvají budou mít úpravy náměstí nejen reprezentační a pobytový význam, ale současně pomohou významně posílit tramvajovou síť v centru, což bude mít pozitivní dopad na dopravu v celém městě,“ uvádí Institut plánování a rozvoje (IPR).

Stavba tramvajové trati v horní části Václavského náměstí začne zřejmě začátkem příštího roku. Tramvaje v horní části náměstí jezdily do roku 1980, o jejich návratu rozhodlo minulé vedení města. Oproti původnímu stavu budou koleje po stranách náměstí a uprostřed vznikne promenáda, jak můžete vidět na vizualizacích.

Hlavní nádraží

Postupně se mění také Hlavní nádraží. Rekonstrukcí projde po historické Fantově budově i nová odbavovací hala. Novou tvář získá ale především park, kterému se nelichotivě přezdívá pražský Sherwood. Hlavní město bude reagovat na projekt například tím, že vytvoří lepší spojení s tramvajovou dopravou. Tramvaje by měly jezdit z Václavského náměstí přímo před novou halu, kde bude nová zastávka. Dopravní podnik má již stavební povolení a koleje by se mohly začít stavět příští rok.

Projekt nového Hlavního nádraží v Praze je nyní ve fázi soutěžního dialogu a dalšími kroky bude proměna Vrchlického sadů a propojení s metrem D. Do budoucna by chtěla Správa železnic zajistit také podzemní propojení například s dráhou na letiště.

„Další krok, který chystáme, je podzemní propojení s Hlavním nádražím. Je to důležitá věc pro budoucí provázání dopravy na letiště s vysokorychlostními tratěmi a zároveň s expresy a dalšími regionálními spoji. Ti, kteří budou cestovat z Českých Budějovic či Plzně, budou moci snadno nasednout na vlak, který je i se zavazadly zaveze na Letiště Václava Havla,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Žižkov

Tím však proměny pražského centra nekončí. Čeká na ně také nedaleký Žižkov. Tramvajová trať od pražské křižovatky U Bulhara přes Žižkov až na Floru se dočká kompletní obnovy. Stavbaři také zrekonstruují chodníky a vozovky a posunou dvě ze zastávek na trati na nové místo.

„Opravovat budeme trať v úseku Jičínská – Olšanské náměstí – Táboritská–Seifertova. V přilehlém veřejném prostoru máme v plánu úpravu terénu a sjednocení výškových úrovní, úpravu dlažby, opravu zdí, zídek, zábradlí, rozšíření chodníků v místech, kde je to třeba nebo aplikaci nového městského mobiliáře“ uvedl k chystané revitalizaci náměstek Petr Hlaváček (STAN) na Facebooku.

Spolu s opravou tramvajových tratí na Žižkově proměníme i veřejný prostor v okolí. 🏢🌳 Opravovat budeme trať v úseku...

Posted by Petr Hlaváček - náměstek pro rozvoj on Wednesday, August 16, 2023

„V projektu pracujeme koncepčním způsobem s modrozelenou infrastrukturou. Součástí rekonstrukce budou nová stromořadí, ale především hospodaření s dešťovou vodou, která bude zachycena do retenčních nádrží a využita pro zavlažení stromů,“ doplnil.

Posune se zastávka Viktoria Žižkov blíže náměstí Winstona Churchilla a Lipanská, která bude nově u Sladkovského náměstí. Současně se opraví i některé vedlejší ulice.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ikonický skvost se odhaluje. Podívejte se, jak rekonstrukce proměňuje pražské Hlavní nádraží

Tagy: