Smutná zjištění o potopené lodi u Řecka: Mrtvých mohou být stovky, zachránili jen muže

Na jihozápadě Řecka pokračuje pátrání po stovkách pohřešovaných lidí z lodi, která ve středu ráno ztroskotala asi 75 kilometrů od přístavu Pylos na poloostrově Peloponés. Není jasné, kolik lidí se na lodi nacházelo, odhady se pohybují od 400 do 750. Zachránit se podařilo 104 osob, nalezených obětí je 79, napsal ve čtvrtek web Thetoc.gr.

„V noci se nenašel řádný přeživší ani žádná oběť,“ uvedl Nikos Spanos, mluvčí řecké pobřežní stráže ve státním rozhlase. V oblasti v současnosti operuje šest parasailingových lodí, dvě plavidla pobřežní stráže a vrtulník. Záchranné práce komplikuje fakt, že jde o místo, kde mořské dno leží v hloubce až 5 200 metrů, případná lokalizace nebo vyzvednutí vraku proto budou velmi obtížné.

ČTĚTE TAKÉ: Vřava ve Sněmovně kvůli migraci: Padala slova o vlastizradě, ANO vyzvalo ministra k rezignaci

Mezi zachráněnými jsou pouze muži a panují obavy, že ženy a děti byly v podpalubí, když se loď potopila, napsal na svém webu řecký týdeník To Vima.

Řecký premiér vyhlásil kvůli havárii třídenní smutek a zástupci pobřežní stráže varují, že žádné živé se zřejmě už nalézt nepodaří.

„Rybářský člun byl 25 až 30 metrů dlouhý. Paluba byla plná lidí a předpokládá se, že i vnitřek lodi byl přeplněný,“ dodal Nikos Spanos. Národnosti pasažérů zatím nejsou známé. Mezi zachráněnými jsou Egypťané, Syřané, Afghánci, Pákistánci či Palestinci. Přeplněná loď vyplula z libyjského Tobrúku a mířila do Itálie.

Tým pro identifikaci obětí katastrofy byl aktivován ve středu. Odebere vzorky DNA z těl, aby je bylo možné identifikovat.

Mnozí příbuzní pohřešovaných, kteří žijí v Evropě, dorazili  do přístavu Kalamata a začali je hledat, uvedl web Thetoc.gr. Malek ze Sýrie, který žije šest let v Německu, dorazil ve čtvrtek ráno, aby hledal svého 18letého bratra Mohammeda. V podobné situaci je Marios ze Sýrie, jenž žije na Kypru. Hledá svého synovce, který měl být na lodi plující z Libye a chtěl se dostat do Itálie. Není ani mezi zachráněnými, ani v žádné z nemocnic.

„Šance, že se nám podaří najít přeživší, jsou minimální,“ řekl Spanos. „Tyhle rybářské lodě vyplouvající z Libye známe z dřívějška: jsou asi 30 metrů dlouhé a mohou uvézt 600 až 700 lidí, když se zaplní do posledního místa. Ale nejsou způsobilé k plavbě, jednoduše řečeno, jde o plující rakve,“ dodal.

Odborníci se domnívají, že loď se mohla potopit, protože jí došlo palivo anebo kvůli poruše motoru. K potopení nejspíš přispěl fakt, že se pasažéři nahrnuli na jednu stranu, takže se plavidlo naklonilo a nakonec začalo nabírat vodu.

Tagy: