Vřava ve Sněmovně kvůli migraci: Padala slova o vlastizradě, ANO vyzvalo ministra k rezignaci

Ministr Rakušan (STAN), premiér Fiala (ODS), ministr Jurečka (KDU-ČSL) a ministr Válek (TOP 09)

Opozice s koalicí se přely o změnu migračních pravidel

V Poslanecké sněmovně zavládla ve středu bouřlivá diskuze. Opozice se do vládní koalice pustila kvůli změně migračních pravidel v Evropě. Dohodu, kterou posvětili v minulém týdnu ministři vnitra všech členských sedmadvaceti států, označilo hnutí ANO za zradu a vyzvalo Víta Rakušana (STAN) k rezignaci. Spor doprovázely i další ostré výtky. Sám šéf zahraničního rezortu veřejnost uklidňuje, že žádné nebezpečí ze strany úprav Česku nehrozí, a úmluvu ohledně migrace hájí.

Mimořádnou schůzi vyvolalo opoziční hnutí ANO, které po ministerstvu a koaličních politicích žádalo zdůvodnění přijetí. Jeho poslancům na dohodě nejvíce vadí vzájemnost, jež je ze strany Evropské unie diktovaná. „Vrátili jsme se do roku 2015. Solidarita nemůže být povinná, je to dar, není to povinné,“ zareagoval Babiš. „Je to peklo. Držím vám palce, aby se nic nestalo, protože se jedná skutečně o bezpečnostní riziko,“ bouřil za sněmovním pultíkem.

ČTĚTE TAKÉ: Je to zbabělé a vlastizrádné, běsnila poslankyně ANO nad přijetím podmínek EU k migraci

Předseda SPD Tomio Okamura k tomu uvedl, že ze strany Rakušana, který s návrhem souhlasil, se jedná o vlastizradu. „Jako hnutí budeme chtít, aby nám to celé někdo vysvětlil,“ vyjádřil se o probírané dohodě. Debatu o změnách migračních pravidel doprovázely ostré výroky.

Rakušan opáčil, že skrze tento návrh chce vláda podpořit solidární chování. „V diskuzi používáte slova jako kšeft, zaprodanci, mrzký peníz či lokaj,“ uvedl na adresu šéfa hnutí. „Rozeštváváte společnost, Česku v souvislosti s dohodou nehrozí žádné hrozby.“

„Žádné povinné kvóty, žádný příspěvek v době ukrajinské krize – vy si vždycky najdete něco, za co nás zkritizujete,“ zlobil se dále Rakušan na opoziční výhrady. Ministr vnitra také uvedl, že dohoda je podle něj úspěch a že pomůže na evropské úrovni řešit migrační krizi.

O reformě migrační a azylové politiky se evropský blok pokoušel dlouho. Klíčová část reformy týkající se solidarity s nejvytíženějšími státy však zůstávala kvůli rozepřím dlouho mimo zájem politiků. Velká většina zemí po celodenním vyjednávání minulý čtvrtek podpořila návrh založený na velkém kompromisu, který má Radě EU posloužit k dalšímu rokování o konečné podobě migračních pravidel s Evropským parlamentem.

Vláda nedostatečně komunikuje, myslí si expert

Politolog Lukáš Valeš si myslí, že Fialův kabinet změnu migračních pravidel dostatečně nekomunikuje. „Nejsem si úplně jistý, že je to dobré pro image této vlády, ale zejména pro image Evropské unie,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Kromě migrace poslanci řešili také úpravu zákona o střetu zájmů, tedy takzvaný lex Babiš. Tato legislativní změna by měla ještě více zpřísnit zákaz vlastnictví médií politiky. Ani pětihodinová diskuse však nepřinesla žádný výsledek.

Tagy: