Obrovské přívaly sněhu v Chorvatsku. Je to hrůza, bojím se, jak se vrátím, říká Češka

Jestli nemusíte, radši nevyjíždějte. V Chorvatsku kvůli počasí totálně kolabovala doprava. Poslední dny zemi překvapily obrovské přívaly sněhu. Lidé museli nocovat v nouzových noclehárnách, v tělocvičnách a školách. Na mnoha místech stále platí výstraha před sněžením a silným větrem.

Pod sněhem většina Čechů Chorvatsko nejspíš nezná. Dálnici A1, spojující Záhřeb se Splitem, kterou jezdíme v létě na dovolenou, teď pokrylo vydatné sněžení. Stovky řidičů uvízly v autech, některé do bezpečí odvážely i stavební stroje. V noclehárnách strávili až dvě noci.

ČTĚTE TAKÉ: Nový sníh těší lyžaře. V horách ale platí lavinové nebezpečí. Na co si dát pozor?

„Z pobřeží do vnitrozemí nebyly žádné použitelné cesty. Pak jsem se dozvěděl o pomoci. Buldozer nás všechny odvezl do centra Gospiče,“ popsal Ivica Curo ze Splitu. „Zastavili jsme u benzínky a policie nám řekla, že můžeme sem do tělocvičny,“ doplnila další řidička ze stejného města Marina Dvorniková.

Přívaly sněhu na začátku týdne odřízly Dalmácii od zbytku Chorvatska. Dálnice Zadar–Split se uzavřela v obou směrech a otevřela se teprve v úterý, ale jen pro osobní dopravu.

„Problém byl hlavně v tom, že sněžení přišlo po nadstandardně teplém období a na prakticky celý Balkán. Napadlo ho v poměrně krátké době poměrně hodně,“ uvedla meteoroložka Českého hydrometeorologického ústavu Jana Hujslová.

Mnohé Chorvaty počasí zastihlo nepřipravené, často mají jen letní pneumatiky. „V takovém počasí jsem řídil poprvé. Nijak jsem nepanikařil, jel jsem pomalu. Hlavní je, že jsme dorazili živí a zdraví,“ sdělil šofér ze Splitu Ivan Ercegovic.

V oblasti Chorvatska, Bosny a Hercegoviny platí stále dva nejvyšší stupně varování. Bez zimní výbavy řidičům radí nevyjíždět. Kromě sněhu tam hrozí i silný vítr. „Dosahuje až rychlosti 100 km/h, takže problémy stále přetrvávají – v souvislosti s kombinací větru a sněhu,“ doplnila Hujslová.

„Mám obavy, jak se vrátím nazpátek. (…) Neví se, jak budou jezdit autobusy, protože zatím nepouštějí všechny. Takže je to hrůza, kalamita, která trvá několik dnů,“ prohlásila Češka, která je v Chorvatsku na dovolené. Podle meteorologů by se situace měla začít zlepšovat nejdříve ve čtvrtek.

Tagy: