Veselí nad Lužnicí s napětím vyhlíží 50letou vodu. Rozhodnutí o evakuaci se odkládá na pondělí

Povodeň Lužnice

Aktuální povodňové stupně

Obyvatelé části Veselí nad Lužnicí se zatím evakuovat ráno nemusí. Stále ale hrozí růst hladiny na úroveň 50leté vody v odpoledních hodinách, podle předpovědního modelu by měla řeka Nežárka ve městě kulminovat zhruba v 17:00, řekl v pondělí ráno starosta Vít Rada (ANO) po zasedání povodňové komise. O případném zahájení evakuace rozhodne povodňová komise Jihočeského kraje v pondělí dopoledne.

„Bezprostřední riziko pro dnešní ráno nehrozí, takže ani evakuace na ranní hodiny se nechystá. Nicméně ten stav rizika padesátileté vody a jeho překročení přetrvává. K tomu stavu může dojít až v poledních nebo odpoledních hodinách, takže to budeme bedlivě sledovat. Další setkání povodňové komise města je v 08:30 a pak v 09:00 krajské komise, kdy stav znova vyhodnotíme,“ řekl Rada.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ještě měl ruku nahoře, pak chudák zmizel. Lidé z Jankovic líčí pád pohřešovaného do potoka

V místě, kde by se řeka mohla dostat z koryta, město vybudovalo protipovodňové bariéry. Jejich výška však může odolat maximálně padesátileté vodě, což možná současné povodně překonají. Voda podle Rady ještě k bariéře nedosahuje.

Na měřící stanici Mláka-Novosedly na vodním kanále Nová řeka, který propojuje Lužnici a Nežárku, voda překročila třetí povodňový stupeň v neděli kolem 23:00. „Tam je pořád rostoucí tendence, a to je hrozba, která by mohla přijít až k nám do Veselí,“ dodal Rada.

Pomoci částečně zadržet vodu může rybník Rožmberk, kterým řeka Lužnice protéká. Rybník patří Rybářství Třeboň, které v minulých dnech upouštěním zvýšilo jeho volnou kapacitu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Domy zatopené až po střechu. Letecké záběry odhalují rozsah zmaru na Opavsku a Jesenicku

Tagy:
počasí povodeň katastrofa Jihočeský kraj komise přírodní katastrofa Lužnice Nežárka okres Opava Veselí nad Lužnicí Rybník Rožmberk Rybářství Třeboň katastrofy, nehody a mimořádné události