První bouřky udeřily v Čechách i na Moravě. Hrozí krupobití a silný vítr, varují meteorologové

Bouřky, ilustrační foto

Počasí 5.5.2024 (10:20)

První bouřky se již objevily na severu Moravy a ve východních Čechách, informovali odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Experti zároveň varovali i před krupobitím a prudkými nárazy větru.

„První bouřky se vyvíjejí na severu Moravy a ve východních Čechách. Dostupné energie je dost a vývoj bude pokračovat i nadále,“ uvedli experti na sociální síti X. Vývoj podle nich bude ještě komplikovanější na Vysočině, jelikož tam aktuálně panuje vysoká oblačnost.

ČTĚTE TAKÉ: Vědci odhalili datum, kdy na Zemi vymřou lidé. Nezachrání nás ani konec fosilních paliv

Meteorologové ovšem zdůraznili, že neočekávají plošný výskyt bouřek na celém českém území. „Tam, kde se vyskytnou, pozor zejména na menší kroupy (to naznačují i radarové odrazy) a nárazy větru,“ upozornili v příspěvku.

Ohledně výskytu bouřek uvedli experti v neděli dopoledne, že vývoj je nejistý. „Zatímco v sobotu se vyskytovaly jen výjimečně (zejména na Moravě a na východě Čech) a chyběl jim dostatečný spouštěcí faktor, dnes by mohla být situace rozdílná. V Čechách by mohly vznikat odpoledne na výrazné konvergenci, tedy sbíhavosti proudění,“ informovali na síti X.

Situaci v počasí popsal meteorolog ČHMÚ Martin Adamovský. „Výskyt bouřek je pravděpodobnější v pásmu od jižních Čech přes Vysočinu, částečně i na severu nebo severozápadě Moravy,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Odborníci také sdělili, že během pondělního odpoledne a večera bude pravděpodobnost výskytu bouřek vyšší. Jednat by se mělo především o oblasti Moravy a východní, jihovýchodní a jižní části Čech.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Čeká nás velmi špatný rok, bědují včelaři. Mrazy zničily květy, hrozbou je i sršeň asijská

Tagy: