Obyvatele Znojemska vyděsil vír připomínající tornádo. Tromba může mít až stovky metrů

Tornádo

Kde začátkem července rostou houby?

Lidé na Znojemsku v pondělí hlásili přítomnost výrazné tromby. Na svém Facebooku to uvedla organizace Czech Thunderstorm Research Association. Atmosférický vír svým vzhledem připomíná tornádo a může mít až stovky metrů v průměru.

„Na Znojemsku v pondělí více lidí hlásilo pozorování výrazné tromby. Zachytili jste ji také?“ uvedla u zveřejněné fotky nezisková organizace Czech Thunderstorm Research Association (známá také jako „lovci bouřek“), která se věnuje předpovědi a dokumentaci bouřkových či dalších meteorologických jevů.

Na Znojemsku dnes více lidí hlásilo pozorování výrazné tromby. Zachytili jste ji také? Autor: Marťulin Qa via Lovci bouří, extrémní počasí a jiné jevy

Posted by Czech Thunderstorm Research Association on Monday, July 4, 2022

Tromba je atmosférický vír s nehorizontální osou rotace. Průměr tromb se pohybuje v rozmezí decimetrů až po stovky metrů. Vír je charakteristický tím, že se obvykle nedotýká země. Jeho viditelnost způsobuje zkondenzovaná pára nebo nečistoty, které vír nasaje ze vzduchu.

Pro pondělní večer meteorologové varují před silnými bouřkami, které mohou zasáhnout jižní Čechy a Vysočinu. V přívalových deštích tam může spadnout až 35 litrů vody na metr čtvereční. Na jihu Čech proto hrozí rozvodnění menších toků. V noci na úterý se mohou silné bouřky vyskytnout i ve východních Čechách, na Moravě a ve Slezsku.

V úterý bude obloha zatažená, v jihovýchodní polovině republiky bude pršet, dorazit mohou znovu bouřky. V severozápadní polovině Česka očekávají meteorologové polojasno a přeháňky jen ojediněle. K večeru bude srážek a oblačnosti ubývat. Teploty vystoupí na 20 až 24 stupňů, v severozápadní polovině Čech kolem 26 stupňů Celsia.

Tagy: