Baldwinovi hrozí za neúmyslné zabití až 18 měsíců. Nikdo není nad zákonem, tvrdí žalobkyně

Okresní prokurátorka ve státě Nové Mexiko na jihozápadě USA ve čtvrtek obžalovala amerického herce Aleca Baldwina z neúmyslného zabití. Herec v roce 2021 smrtelně postřelil 42letou kameramanku Halynu Hutchinsovou během natáčení westernu Rust.

Prokurátorka Mary Carmacková-Altwiesová obžalovala z neúmyslného zabití 64letého Baldwina a Hannah Gutierrezovou-Reedovou, která pro film obstarávala zbraně.

„Po důkladném přezkoumání důkazů a zákonů státu Nové Mexiko jsem rozhodla, že existuje dostatek důkazů pro vznesení obžaloby z trestného činu proti Alecu Baldwinovi a dalším členům filmového štábu snímku Rust,“ uvedla prokurátorka. „Z mého pohledu nikdo nestojí nad zákonem a každý si zaslouží spravedlnost, dodala žalobkyně.

Natáčení nízkorozpočtového filmu se odehrávalo na ranči Bonanza Creek u Santa Fe v Novém Mexiku. Baldwin při něm 21. října 2021 vystřelil ze zbraně, v níž byl ostrý náboj. Předtím mu však bylo sděleno, že zbraň není nebezpečná. Dvaačtyřicetiletá kameramanka Hutchinsová přišla o život a 48letý režisér Joel Souza utrpěl zranění ramene.

Asistent režie David Halls podepsal dohodu o přiznání viny ve věci nedbalého používání smrtící zbraně, uvedla prokurátorka.

Podle zákonů Nového Mexika hrozí za neúmyslné zabití až 18 měsíců vězení a pokuta ve výši 5 000 dolarů (přes 110 tisíc korun).

Obžaloba prokurátorky přišla zhruba čtyři měsíce poté, co rodina kameramanky po dohodě stáhla občanskoprávní žalobu proti Baldwinovi a dalším osobám. „Nemám zájem pouštět se do obviňování nebo přisuzování viny (producentům nebo panu Baldwinovi),“ dodal manžel kameramanky Matthew Hutchins. „Všichni jsme přesvědčeni, že smrt Halyny byla strašná nehoda,“ uvedl tehdy Hutchins.

Tagy:
zbraň Santa Fe herec zabití prokurátor USA zastřelení Nové Mexiko Alec Baldwin Halyna Hutchinsová Joel Souza Matthew Hutchins