Oceán v USA vyplavil vzácného tvora. Rybu někteří lidé spojují s příchodem velké katastrofy

U pobřeží San Diega byla nalezena mrtvá hlubokomořská ryba. S délkou 3,6 metru připomíná hada.

U pobřeží San Diega byla nalezena mrtvá hlubokomořská ryba

Začátkem srpna nalezla skupina šnorchlistů a kajakářů v zátoce La Jolla u pobřeží San Diega nečekaného tvora. Zhruba 3,6 metru dlouhá stříbřitá ryba, která připomíná hada, se mrtvá vznášela na hladině. Jednalo se o hlubokomořskou rybu ze skupiny hlístounovitých, kterou lidé mohou spatřit jen velmi zřídka. Její objevení je v lidových pověrách spojeno s předvěstí přírodní katastrofy či soudného dne.

O nálezu mořského tvora informoval Scripps Institution of Oceanography v prohlášení na sociálních sítích. Skupina mladých šnorchlistů a kajakářů na mrtvou rybu narazila v zátoce La Jolla a rozhodla se ji dostat na břeh.

ČTĚTE TAKÉ: Pozor na nenápadného „modrého draka“. Jedovatý slimák zaskočil manželský pár

Tělo 3,6 metru dlouhé stříbřité ryby dostali na paddleboard, s nímž následně dopluli ke břehu. Odsud rybu přemístili na korbu auta. Tělo tvora si převzali mořští odborníci, kteří zkoumají, jak k jeho úmrtí došlo, uvádí agentura AP.

Vzácnost zahalena zkázou

Odborník na ryby Ben Frable, člen Scripps Institution of Oceanography, přiblížil, že se od roku 1901 jedná o teprve dvacátý případ, kdy oceán rybu ze skupiny hlístounovitých v Kalifornii vyplavil.

S tímto mořským tvorem se navíc podle Frabla pojí mýtická pověst. Mnozí věří, že se jedná o předzvěst soudného dne či přírodních katastrof, jako je zemětřesení. Jak připomněl web The Guardian, před ničivým zemětřesením a následným tsunami v březnu 2011 bylo na japonské pláže vyplaveno zhruba 20 těchto hlubokomořských ryb.

Japonsko tehdy zasáhlo nejsilnější zemětřesení v historii země a čtvrté až páté nejsilnější zemětřesení v historii planety. Po otřesech o síle 8,9 stupně Richterovy škály dorazily na severovýchodní pobřeží země až 38 metrů vysoké tsunami. Podle oficiálních údajů zemřelo 15 889 lidí a 2 601 lidí se pohřešovalo.

Odborníci však připomínají, že neexistuje žádná podložená souvislost mezi výskytem těchto ryb a přírodními katastrofami.

Podle Národního úřadu pro oceán a atmosféru mohou ryby z čeledi hlístounovitých dorůstat délky více než šest metrů. Obvykle žijí v hluboké části oceánu zvané mezopelagická zóna, kam nedosahuje světlo.

Tagy: