Pozor na nenápadného „modrého draka“. Jedovatý slimák zaskočil manželský pár

Na nepříliš známého obyvatele moře narazil manželský pár na pobřeží u amerického státu Texas. V Mexickém zálivu spatřili pozoruhodného tvora, kterého museli identifikovat až s pomocí uživatelů sociálních sítí. S odstupem se dozvěděli, že v rukách drželi jedovatého mořského slimáka.

Erick Yanta se svojí ženou trávili dovolenou na bariérovém ostrově Mustang na pobřeží Mexického zálivu v americkém Texasu. Když se procházeli po pláží, spatřili drobné modré stvoření „přilepené“ na kameni, informuje web americké CNN. Měřilo jen několik centimetrů a Yanta s manželkou zůstali v údivu, co mají před sebou. Vzali živočicha do rukou, vše nafotili, natočili a pak vrátili do vody. Posléze se na sociální síti Reddit ostatních uživatelů zeptali, jestli někdo neví, s kým měli tu čest.

Zanedlouho zjistili, že narazili na mořského slimáka odborně zvaného Glaucus atlanticus. Pro jeho barvu se mu říká modrý drak. Yanta uvedl, že nepatří mezi úplné laiky, co se mořského světa týče a například takzvaného portugalského válečného muže – tvora příbuzného medúzám – zná, ale setkání s modrým drakem bylo pro něj novinkou.

Jde o pozoruhodný druh, který exceluje v přizpůsobování se podmínkám, aby se vyhnul predátorům. Pohybuje se na hladině moře, a to tak, že má výrazněji modré „břicho“ nahoru a stříbrnější záda dolů. Tím pádem před „útočníky“ z hloubky moře splývá s hladinou a situaci ztěžuje i vnějším predátorům.

Byť ho málo lidí zná, modrý mořský slimák není žádnou vzácností a vyskytuje se na prakticky každé pláži v tropech a subtropech. Anonymitu si vysluhuje díky své miniaturní velikosti. I přes to, že jde o neveliký druh, nepřátele střet s ním bolí.

Nepříjemné údery zasazuje díky žahavým buňkám zvaným cnidocyty vypouštějícím jed. Modrý drak tak dokáže zlikvidovat i o poznání většího a vzpomínaného portugalského válečného muže vybaveného chapadly dlouhými přes 10 metrů. Když se Yanta dozvěděl, že držel v rukách nebezpečného jedovatého tvora, s úsměvem poznamenal, že by ho vzal do rukou znovu.

Člověku může modrý drak způsobit bolestivé žahnutí, které může ve výjimečných případech i ohrozit život. Mezi příznaky bodnutí patří nevolnost a zvracení.

Tagy: