RADAR: Silné bouřky udeřily na západě Čech, výstraha platí i jinde. Kde hrozí nebezpečí?

Bouřka ve městě Jirkov v Ústeckém kraji

V Česku udeřily silné bouřky

Do západních Čech dorazily bouřky z Německa, kde je doprovázely supercely i velké kroupy. Podle aktualizované výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) platí vzhledem k silným až velmi silným bouřkám vysoký stupeň ohrožení. Týká se jižních Čech, ale také Ústeckého a Karlovarského kraje, kde spadlé stromy komplikují dopravu na železnici. ČHMÚ přitom varuje, že se situace může dynamicky měnit.

Hydrometeorologický ústav v aktualizované výstraze varuje: „Na ORP Karlovy Vary, Ostrov, Podbořany, Chomutov, Kadaň, Žatec, Louny, Most a Litvínov byla vydána výstraha na velmi silnou bouřku, jelikož tímto směrem postupuje bouřka, která může produkovat nárazy větru kolem 85 km/h a kroupy.“

ČTĚTE TAKÉ: Sledujte RADAR: V Česku udeří velmi silné bouřky s kroupami. Kde platí zpřísněná výstraha?

Nebezpečí hrozí primárně kvůli intenzivnímu dešti. „Lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem apod.,“ varují meteorologové.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Nebezpečí ale představují podle odborníků také kroupy a blesky. „Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty a kroupami. Nutno zajistit okna, dveře, skleníky, volně položené předměty apod. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně, sledovat dopravní zpravodajství,“ varují odborníci.

Dopravu na železnici v úseku mezi Chebem a státní hranicí dnes odpoledne zastavil spadlý strom. Podle Správy železnic by trať měla být průjezdná zhruba do 17:30. Další strom musí železničáři odstraňovat mezi Horním Slavkovem a Krásným Jezem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hurikán Beryl pustoší Karibik. Sílu živlu na vlastní kůži pocítil reportér CNN, ukazuje video

Tagy: