Strach z teroristů obchází Německo. Ochrana vánočních trhů zpřísňuje, policie zavádí opatření

Betonové bloky, mobilní zábrany, policejní kontroly. To všechno čeká na návštěvníky vánočních trhů v Německu. Zemi obchází strach v podobě hrozby teroristických útoků, informují tamní média.

Německé policii se podařilo v hodině dvanácté zabránit teroristickému útoku na vánoční trh v Leverkusenu v Severním Porýní-Vestfálsku. Zatkla dva teenagery, Němce afghánského původu a Čečence, kteří plánovali nechat vybouchnout dodávku. V pátek ve spolkové zemi Dolní Sasko zatkla dalšího mladého muže, který je podezřelý, že se chystal spáchat teroristický útok v období Vánoc.

ČTĚTE TAKÉ: Islamisté vyhlašují válku Západu. Chystají úder, který má otřást společností, varuje expert

Vzhledem k extrémnímu nebezpeční se jednotlivá města rozhodla nejen zvýšit bezpečnostní opatření, ale návštěvníci musejí počítat se zpřísněnými podmínkami.

Nejvyhlášenější a nejnavštěvovanější adventní trh je v saské metropoli Drážďany. Je zabezpečen litinovými mobilními zábranami a na chodnících jsou instalovány betonové zábrany, píše web týdeníku Focus.

V Norimberku jsou vstupy na slavný vánoční trh zabezpečeny betonovými patníky a velkými betonovými koryty. Policisté návštěvníky varují, že budou provádět namátkové kontroly tašek a batohů návštěvníků.

Na náměstí Marienplatz v Mnichově chrání vchody na vánoční trh mobilní zábrany a široká betonová koryta. V provozu je 18 kamer a policie posílí ostrahu.

Ve Frankfurtu nad Mohanem je vánoční trh obehnán betonovými bloky, které město pořídilo po útocích v Berlíně a Nice (oba v roce 2016). Nechybí ani masivní kovové zábrany s nápisy „Stop“ a speciální oktabloky, které chrání více než betonové bloky a současně jsou i desetkrát dražší než betonové, píše deník Bild.

Vánoční trhy ve Stuttgartu chrání 16 speciálních oktabloků, které mají zabránit najetí náklaďáku nebo jiného vozu. Tyto bloky se pod vůz zaklíní a zastaví ho. „Kvůli ochraně vánočních trhů jsme si tyto speciální ochranné prostředky pronajali, ale uvažujeme o jejich pořízení kvůli mistrovství Evropy ve fotbale v roce 2024,“ řekl Bildu starosta Clemens Maier.

V městě Halle ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko je vánoční trh od roku 2017 chráněn systémem blokování vozidel (FBS). Celkové náklady: 14 600 eur.

V Kolíně nad Rýnem policie spoléhá na přítomnost policistů, kteří by se měli na trzích pohybovat v civilu. Ti by měli být schopni rozpoznat abnormality. Poté, co ve francouzském městě Nice v roce 2016 najel kamion do davu lidí, použil Kolín nad Rýnem pro ochranu vánočních trhů betonové zátarasy, které se později nahradily výsuvnými patníky a nainstalovaly se bezpečnostní kamery.

O celkových nákladech vynaložených na bezpečnost adventních trhů většina měst mlčí. Vedení Frankfurtu přiznalo částku minimálně 400 tisíc eur a nejsou v nich započteny náklady na bezpečnostní personál.

Bezpečnostní expert profesor Norbert Gebbeken je vůči současným opatřením skeptický. „Betonové zátarasy, speciální patníky, mobilní ohrazení, chrání pouze před vozidly, nikoli před pachateli s noži, pistolí nebo výbušnými pásy,“ řekl pro Bild. Expert ale radí zachovat klid: „Riziko smrti při teroristickém útoku v této zemi je statisticky nižší než riziko zasažení bleskem.“

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kontroly nelegální migrace

Tagy: