Německo je magnetem pro migranty. Kolik berou žadatelé o azyl v jiných zemích?

Vysoké sociální dávky, možnost slučování rodin, rozsáhlá síť krajanů, perfektní zdravotní péče a vyplácení podpory i po odmítnutí žádosti o azyl. To jsou hlavní důvody, proč je Německo magnetem pro všechny migranty, píše web deníku Bild.

Ostře se do štědrého systému péče o migranty opřel šéf CDU Friedrich Merz, kterému je trnem v oku rozsáhlá péče o odmítnuté žadatele o azyl, zahrnující nejen výplatu dávek, ale i péči zdravotní. „Sedí u lékaře a nechávají si předělávat zuby. A Němci mají smůlu, ti žádný termín k zubaři nedostanou,“ prohlásil Merz podle webu týdeníku Der Spiegel.

ČTĚTE TAKÉ: Masivní migrace do Německa je nezvladatelná. Policisté volají po kontrolách na hranicích

Narazil tak na jeden z důvodů, proč Německo patří mezi migranty k nejvyhledávanějším zemím navzdory tomu, že v Evropě existují státy, které jsou vůči běžencům ještě štědřejší, píše Bild. Současně deník připomíná, že se nikde tak dobře nestarají o odmítnuté žadatele o azyl.

Letos do konce srpna 2023 požádalo o azyl v Německu již 204 461 lidí, což je více než v kterékoli jiné zemi EU. A co všechny běžence „vábí“?

Každý žadatel o azyl má nárok na částku ve výši 410 eur (9 960 korun) měsíčně. Pokud jde o pár, dostává 738 eur (17 900 korun) a k tomu se připočítává částka na každé dítě do pěti let 278 eur (6 755 korun), která se v případě starších dětí upravuje. Z obdržené sumy může být určitá část (288 eur) vydávána ve formě naturálního plnění (poukázky na jídlo a oblečení), 182 eur (4 400 korun) se vyplácí na osobní potřeby (jízdenka nebo náklady na telefon)

V prvních 18 měsících, kdy běží azylové řízení, mají migranti k dispozici zdravotní péči, ale jen neodkladnou. Týká se „akutních onemocnění a bolestivých stavů“.

„To, co běženci získávají, je sice dobré, ale v porovnání s jinými evropskými zeměmi nijak neobvyklé,“ uvádí Daniel Thym, profesor práva a odborník na azyl na univerzitě v Kostnici. Německo je však velmi štědré vůči odmítnutým žadatelům o azyl. „Německo nadále vyplácí sociální dávky těm, jejichž žádost již byla zamítnuta a kteří jsou nuceni opustit zemi,“ říká Thym.

A odmítnutí žadatelé jsou na tom podstatně lépe než ti, kteří jsou v řízení. Začíná se totiž o ně starat zdravotní pojišťovna a dávky odpovídají lidem se zákonným sociálním pojištěním. „Azylové řízení je poměrně rychlé, jenže téměř všichni odmítnutí se proti rozhodnutí odvolají a soudní řízení trvá obvykle dva roky,“ popisuje Thym. Teprve po vyčerpání všech odvolání přichází povinnost zemi opustit.

Thym proto nepovažuje samu výši sociálních dávek za rozhodující důvod, proč se Německo stalo takovým magnetem pro migraci. „Nejdůležitější je, že v Německu existují sítě rodin a krajanů. Dále to jsou ekonomické vyhlídky a samozřejmě sociální dávky,“ uvádí. Proto se ptá, zda by je Německo mělo i nadále vyplácet těm, kterým byla žádost o azyl zamítnuta.

Jak se o migranty starají jiné země?

Francie

Svobodný běženec dostává měsíčně 426 eur (10 350 korun) a k tomu příspěvek na bydlení, pokud nebydlí bezplatně. Šest měsíců nesmí pracovat. Nejprve je mu poskytována neodkladná péče, později po přezkoumání jeho žádosti má přístup ke zdravotní péči. Odmítnutým žadatelům o azyl se zastavují platby a musejí zemi co nejdříve opustit. Mají ale stále přístup k bezplatné zdravotní péči ve státem zřízených zařízeních.

Řecko

Migrantovi se poskytuje příspěvek ve výši 150 eur (3 600 korun) měsíčně. Ubytován je v přijímacím středisku nebo v zařízení pro žadatele o azyl. Je mu poskytována zdravotní péče. Odmítnutí žadatelé nemají nárok na žádnou finanční podporu, ubytování a strava jim jsou poskytnuty v internačních táborech a zdravotní péče pouze v život ohrožujících situacích.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Agresivní migranti útočí na polské pohraničníky. Stříleli z praku a vytáhli i zbraň, popisují

Švédsko

Žadatelé o azyl dostanou pouze 183 eur (4 300 korun) měsíčně například na oděvy a spotřební zboží. Pokud začnou hned pracovat, mohou dostávat příspěvek na bydlení a topení. Lékařská péče jim je poskytnuta pouze v naléhavých případech. Pokud je žádost o azyl zamítnuta, příspěvek se okamžitě přestává vyplácet a zdravotní péči dostanou jen v akutním případě.

Rakousko

Migranti jsou ubytováni buď v přijímacích střediscích, nebo mají možnost ubytovat se v soukromí. Finanční příspěvky jsou závislé na typu ubytování. Migrant bydlící v soukromí dostává měsíčně 165 eur (4 000 korun), k tomu 260 eur (6 300 korun) na stravování. Je-li azyl zamítnut, jsou běženci ubytováni v přijímacích střediscích a zdravotní péče jim je poskytována jen v akutním případě.

Španělsko

Péče je rozdělena do dvou fází (v maximální délce 18 měsíců každá):

Fáze 1: Žadatel je ubytován v přijímacích střediscích a dostává základní příjem 220 eur (5 300 korun) na měsíc.

Fáze 2: Žadatel dostává 350 eur (8 500 korun) a příspěvek na bydlení ve výši 380 eur (9 200 korun) a má neomezený přístup do tamějšího zdravotního systému.

Pokud je migrantovi žádost o azyl zamítnuta, dostane 15 dnů na opuštění země. Do té doby mu náleží základní podpora odvíjející se od toho, v jaké fázi se nachází. Stále také má neomezený přístup do systému zdravotní péče.

Maďarsko

Žadatel o azyl dostává pouze 60 eur (1 400 korun) měsíčně a má omezený přístup do tamějšího zdravotního systému. Výjimku nemají ani těhotné či handicapovaní. Pokud je žádost o azyl zamítnuta, výplata příspěvku s okamžitou platností končí. Žadatel bydlí do opuštění země v některém ze záchytných středisek a má omezený přístup ke zdravotní péči.

Velká Británie

Žadatel dostává podporu ve výši 52 eur (1 260 korun) týdně. Bydlí v zařízeném bytě a má neomezený přístup do státního systému zdravotní péče. Těhotné ženy dostávají speciální dávky. Pokud je žádost o azyl zamítnuta, končí výplata podpory i jakákoliv forma sociálního zabezpečení a zdravotní péče je razantně omezena.

Tagy: