Očkovací centra v obležení. Kvůli zpřísnění lidé čekají na vakcínu i několik hodin

Očkovací centrum v obležení

Fronty před očkovacím centrem v Praze

Pandemie nabírá na síle, za pátek přibyl rekordní počet lidí pozitivně testovaných na koronavirus za poslední týden. Čísla dosahují hodnot z poloviny dubna. A roste také zájem o očkování proti koronaviru. U očkovacích center bez registrace lidé čekali i několik hodin.

Pražské hlavní nádraží nebo obchodní centrum Westfield Chodov byly jen jedny z mnoha míst, kde v sobotu stála asi stovka neregistrovaných zájemců o vakcínu proti koronaviru. Fronta na hlavním nádraží sahala až do parku před budovou.

„Čekáme tu od desáté hodiny ranní. Teď mají v očkovacím centru přestávku na oběd. Počítám s tím, že tu strávím minimálně ještě dvě a půl hodiny,“ uvedl pro CNN Prima NEWS jeden z čekajících na vakcínu. Někteří se k očkování prý rozhodli proto, že k tomu byli zkrátka donuceni. „Důvodem k očkování bylo zpřísnění opatření. Nikam mě jinak nepustí. A budu rád, pokud to pomůže třeba i ostatním,“ řekli další.

Podobná situace v sobotu byla také v obchodním centru Chodov, kde očkují zdravotníci z Institutu klinické a experimentální medicíny.

„V pátek jsme naočkovali největší počet lidí za celou historii tohoto očkovacího centra. Ty letní měsíce sice byly silné, ale v pátek jsme naočkovali 1 200 lidí. Zdravotníci očekávají nápor i v dalších dnech. Lidi motivovalo k očkování proti koronaviru konec testů zdarma, zkrácení jejich platnosti a nadcházející kontroly v restauracích, které ve středu oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch,“ informovala mluvčí IKEM Markéta Šenkýřová.

V pátek přibylo v Česku 4 224 nakažených koronavirem, což bylo nejvíce za den od 13. dubna. Počet případů nemoci covid byl opět více než dvakrát vyšší než ve stejný den v předchozím týdnu. Skokově oproti předešlému pátku vzrostl i počet hospitalizovaných s covidem, a to o skoro dvě třetiny na 834. Úmrtí lidí s covidem bylo jen za posledních sedm dní zaznamenáno 62, což je o 18 zemřelých více než za celé září.

Tagy: