Chystá se očkování pro nejmenší. Česko objednalo vakcíny pro děti od pěti let

Očkování dětí

Aktuální covidová statistika

Česko předobjednalo vakcíny proti covidu od firmy Pfizer/BioNTech pro 700 000 dětí ve věku pět až jedenáct let. Řekl to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Dodal, že očkovat se jí začne až po schválení Evropskou agenturou pro lékové přípravky (EMA). Slovensko na schválení nečekalo, děti v tomto věku se tam mohou očkovat od 9. září.

„Dokud nebude vakcína schválená v rámci evropské lékové agentury, tak to (v ČR) samozřejmě možné není,“ řekl ministr. V tuzemsku je asi 809 000 dětí v tomto věku, vakcíny vystačí podle ministra pro 80 procent z nich.

Evropské země daly předběžnou poptávku vakcíny pro děti asi před měsícem. „Bude trošku jiná, jiné složení, jiná síla té vakcíny,“ uvedl. Po schválení EMA už české úřady vakcínu samostatně povolovat nemusí, může se s ní začít rovnou očkovat, až bude v ordinacích dětských praktických lékařů dostupná.

Výrobce v tomto týdnu informoval, že podle jeho klinických studií děti vakcíny dobře snášejí a vyvolává u nich silnou imunitní reakci. Plánuje proto co nejrychleji požádat regulační úřady v USA, EU a dalších zemích o povolení nasadit očkovací látku i v této věkové skupině.

Podobně jako na Slovensku bez schválení příslušnými úřady očkují zdravotníci děti také v Izraeli. Tam je ale zatím jen pro děti, jimž hrozí vážné komplikace v případě nákazy koronavirem. To připustil před dvěma týdny i ministr Vojtěch. Lékař se může individuálně rozhodnout, že dítěti vakcínu podá bez schválení, takzvaně off label, lze to podobně jako u jiných zatím neschválených léků.

Tagy: