Podzim covidu prospívá. Věřím ve Vánoce bez lockdownu, říká Dušek a varuje před chřipkou

Nakažených lidí bude podle odborníků přibývat, lockdowny ale podle nich nehrozí.

Věřím, že lockdown nebude, říká Dušek

Ačkoliv se vývoj epidemie zatím řídí spíše optimistickým scénářem, čísla nakažených se nyní mohou výrazněji zvyšovat. Řekl to v pořadu Nový den ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Může za to přicházející podzim a s ním spojený četnější výskyt respiračních onemocnění, například chřipky. Proto ve vysílání CNN Prima NEWS apeloval na očkování, a to jak proti covidu, tak proti zmíněné chřipce.

„Jak se zhorší počasí, lidé budou trávit víc času uvnitř, což viru prospívá. Zvýší se výskyt nejen chřipky ale i dalších respiračních onemocnění,“ varoval ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Chřipka by mohla být nebezpečnější, a to z toho důvodu, že minulý rok se vyskytla minimálně. „Očkování proti chřipce je věc, kterou lze doporučit, protože návrat chřipky může být horší. I očkování proti covidu je evidentně funkční a díky tomu nepozorujeme vysoké nárůsty,“ připomněl Dušek dále v pořadu Nový den. Nově diagnostikovaní pacienti jsou totiž z 85 procent neočkovaní.

Zmínil však, že ochrana očkování má svojí exspiraci. „U seniorních ročníků nebo polymorbidních lidí to je očekávaný jev a je dobře, že se přistoupilo ke třetí dávce. Přeji si, aby se potencionálně zranitelní nechali posílit,“ dodal k ochraně starších a nemocných lidí.

Čísla, která sice zatím nestoupají do rizikových hodnot, ale nechce bagatelizovat. „Virus nezmizel a bude tu navěky. V tuto chvíli však čísla ukazují, že jdeme spíše podle optimistického scénáře, hospitalizovaných je minimum,“ zmínil. Dušek tak věří, že podzim i Vánoce budou bez lockdownu.

Úterní počty nově nakažených podle něj ukazují, že nárůst není dramatický. Přibylo 599 nových případů. „Úterý je dobrým indikátorem, čísla v ten den bývají největší,“ vysvětlil. Připomněl také, aby se nemocnost lidí sledovala komplexně. „V tuto chvíli mě neznepokojuje situace v žádném okresu. Epidemie se „rozbíjí“ o očkované. Plošné testování očkovaných není na místě,“ dodal. Reprodukční číslo kleslo na 1,05. V nemocnicích je 169 nakažených.

Tagy: