Od nového roku si cestující do Velké Británie musí připravit pas, připomíná Petříček

Cestování. Ilustrační foto

Od prvního ledna se mění cestování do Velké Británie. Britští poslanci odhlasovali pobrexitovou obchodní dohodu s Evropskou unií (EU), dokument ještě musí schválit Sněmovna lordů. Pro Čechy to však znamená, že na krátkodobé cestování do země si budou muset namísto občanského průkazu připravit cestovní pas. Pro pracovní či studijní cesty je naopak potřeba zažádat o vízum.

Obchodní dohodu nyní musí ještě schválit Sněmovna lordů. Už ji však podepsali lídři EU, a tak umožní i nadále obchodovat bez nutnosti cel a kvót. „Obchodní dohoda tomuto předešla. Neznamená to však, že by zde nebyly některé dílčí změny. Je potřeba počítat s hraniční kontrolou a dojde k některým sektorálním změnám,“ uvedl pro CNN Prima NEWS ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD).

Dále dodal, že je ministerstvo připraveno všem podnikatelům a exportérům zodpovědět veškeré dotazy ohledně toho, co nastolená dohoda mezi EU a Velkou Británii konkrétně znamená.

Až na výměnu občanky za pas se pro turisty mnohé nemění

S přijatou dohodou se také od prvního ledna mění doklady, které budou k vycestování do Velké Británie potřebné. „Upozorňuji, že již nebude možné cestovat pouze s občanským průkazem, od prvního ledna bude zapotřebí mít pas s sebou,“ připomněl občanům České republiky Petříček.

Dále uvedl, že bude zapotřebí zařídit si cestovní pojištění do zemí mimo EU a telefonování z Velké Británie bude o něco dražší než doposud. „Pro občany, kteří by ve Velké Británii chtěli zůstat déle pracovně nebo kvůli studiu, to znamená, že si budou muset zažádat o víza a registrovat se v migračním systému Velké Británie,“ pokračoval ministr.

Studenti si budou muset o vízum zažádat půl roku před odjezdem. „Krátkodobé návštěvy ale budou bez víza stále možné,“ dodal Petříček. Obdobný postup bude platit i pro občany Velké Británie. „V případě, že by byli v zemích Schengenského prostoru do 90 dnů, tak o vízum žádat nemusí. Pokud by ale 90 dní překročili, mají povinnost si o vízum zažádat,“ dodal Petříček.

Tagy: