Od byznysmena k levici a rozdávání. Babiš se během vládnutí změnil, prohlásil Vystrčil

Babiš a Vystrčil na Vítkově vzpomínce na padlé vojáky

Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) se expremiér Andrej Babiš (ANO) za dobu svého vládnutí změnil. Vystrčil ve vysílání CNN Prima NEWS prohlásil, že se přesunul do levicového hnutí, které slibuje a rozdává. Společně s poslancem hnutí ANO a bývalým předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem hodnotili jak vystoupení staré vlády, tak roli nové opozice.

Prezident Miloš Zeman v pátek v 11 hodin dopoledne na zámku v Lánech jmenoval nový kabinet Petra Fialy (ODS). „Jsem přesvědčen, že nová vláda se bude chovat slušně a bude věci vysvětlovat. Poslední vláda tak nečinila, pan premiér Babiš v přímém přenosu neříkal pravdu. Kromě ekonomických kritérií a starání se o občany je důležitá hodnotová stránka. Věřím, že slušnost této vlády bude na vyšší úrovni,“ zhodnotil Vystrčil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Již bývalý premiér prý během vládnutí změnil svou politickou orientaci. „Od člověka, který prosazuje byznys, spoří a je pro konkurenci, se přesunul do levicového hnutí, které slibuje a rozdává. Využíval konjunktury, o kterou se nezasloužil. Hnutí ANO se zásadně změnilo, na konci vládnutí začalo nezdravě využívat veřejné prostředky, aby skoro až uplácelo voličské skupiny,“ rozčílil se předseda Senátu.

Jednání Babišova kabinetu prý nebylo v pořádku ani po hodnotové a morální stránce. Některé věci ale přeci jen Vystrčil vyzdvihl: „Oceňuji, že učitelé mají zvýšené platy a bylo pamatováno na seniory i bez důchodové reformy.“

Podle Vondráčka se sluší poblahopřát nové vládě a poděkovat těm, kteří odcházejí. „Nechali tam několik let života a energie. V novém roce se sejdeme nad programovým prohlášením a uvidíme, jestli půjde o konfrontační styl jako doposud, nebo najdeme cestu k dialogu,“ vzkázal nastupujícímu kabinetu Petra Fialy.

Vondráček: Musíme se naučit být v opozici

Z vládního hnutí ANO se stala opoziční strana a někteří politici avizují, že půjde o důslednou kontrolní práci. „Musíme se naučit být v opozici, hnutí ANO v ní nebylo, ale s více než 70 poslanci máme dobrou pozici. Díky zkušenosti s vládou nebudeme opozicí za každou cenu, protože víme, že vládnout není jednoduché,“ ujistil bývalý předseda Sněmovny.

Vystrčil doufá, že hnutí ANO i SPD budou konstruktivní opozice s dobrými nápady a podporou správných návrhů vlády. „Pokud pan Vondráček říká, že jsou připraveni být konstruktivní, je to jedině dobře,“ konstatoval.

Tagy: