Zavíračka v deset večer brzy skončí. Na silvestra budete moci být v hospodě až do rána

Hospodský s pivem

První tisková konference nové vlády

V sobotu 25. prosince ve 23:59 zřejmě skončí nouzový stav. Nová vláda Petra Fialy (ODS) ho zatím prodlužovat nechce. Znamená to, že přestanou platit opatření vyhlášená na základě krizového zákona. Hospody a restaurace tak nebudou muset zavírat v deset večer.

„Vláda se rozhodla o prodloužení nouzového stavu nežádat. Situaci sledujeme, a pokud se bude zhoršovat, je vláda připravena se k debatě o nouzovém stavu vrátit,“ řekl na tiskové konferenci po prvním jednání vlády Fiala.

Od 25. prosince 23:59 hodin tak přestanou platit opatření, která na základě krizového zákona vyhlásila minulá vláda. Hospody nebudou muset zavírat v deset večer, od 26. prosince se budou moci konat vánoční trhy.

„Tím, že nebudeme prodlužovat nouzový stav, budou platit pouze opatření, která jsou podle pandemického zákona,“ potvrdil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Dodal, že pokud by se situace ohledně covidu začala zhoršovat, bude vláda rychle reagovat.

Lídři nové vlády, kteří byli v minulém volebním období v opozici, vládu Andreje Babiše za dlouhý nouzový stav kritizovali. Jednání Sněmovny o nouzovém stavu i několik hodin blokovali.

Toto mimořádné opatření samo o sobě žádná konkrétní nařízení nedefinuje, ale mění legislativní rámec, ve kterém může vláda nařízení vydávat.

Hlavní slovo by měl Rakušan

V době nouzového stavu se Česko řídí krizovým zákonem, a hlavní zodpovědnost tak spadá kromě vlády také pod Ústřední krizový štáb a ministerstvo vnitra, nikoliv pod ministerstvo zdravotnictví. V případě vyhlášení nouzového stavu by tak měl hlavní slovo nový ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

V rámci krizového zákona může vláda omezit občanům například svobodu pohybu, shromažďovací právo nebo vlastnické a užívací právo k majetku. Omezit může i podnikání.

Minulá vláda na základě krizového zákona omezovala běžný život lidí. V Česku platil celostátní lockdown, uzavřela se většina obchodů a služeb. Zavřely se školy, děti se učily distančně. Platil zákaz hromadných akcí, omezil se pohyb a kontakt s ostatními lidmi. Zpřísnila se pravidla pro volný pohyb lidí, platil zákaz nočního vycházení, bylo zakázáno cestovat mezi okresy. Po určitou dobu se nemohlo cestovat do zahraničí.

Tagy: