Od originálů je na pohled odlišuje jen velikost. Poznejte kouzlo papírových motorek z Vysočiny

Papírové modely motorek Václava Dohnalíka

Motorky z papíru

Václav Dohnalík z Přerovska možná má ruce jako lopaty a na nich mozoly, ale ani to mu nebrání, aby po práci ve slévárně lepil pod lupou miniatury. S papírem tento amatérský modelář dokáže hotové divy. Jeho zálibou jsou modely historických motocyklů. Má jich několik desítek, což je vůbec nejvíc v celé republice.

Na první pohled ani nepoznánte, že jsou tak křehké a skoro nic neváží. K sestavování papírových modelů motorek Václav Dohnalík zvolil originální způsob. „Najdu si na internetu spoustu obrázků a podle nich to dělám. Motor je nejnáročnější, protože člověk musí podle fotky udělat všechny detaily,“ říká amatérský modelář. A kdo by přece jen váhal, toho ujišťuje, že modely skládá jen z jediného materiálu: „To je stoprocentní papír, čistě jenom papír.“

Nůžky, papír, lepidlo a pevné nervy

Asi ani nemusíme říkat, že vykouzlit z papíru složité tvary motorky vyžaduje čas a trpělivost. Se svým koníčkem začal před sedmi lety – a ve slévárně, kde pracuje, si nejspíš modelář odlil i pořádné nervy ze železa. Přitom potřebné vybavení máme každý doma v šuplíku. „Nůžky, papír, lepidla, pinzety a lupu. Dříve jsem to lepil jenom vteřiňákem, jenomže to hrozně dlouho trvalo, když tam máte něco malinkého přiložit,“ říká modelář, jehož mnozí neváhají přirovnat k umělci.

ČTĚTE TAKÉ: Měří pět metrů a stále se rozrůstá. Jediný velikonoční betlém v Česku najdete v Bechyni

Václav Dohnalík už naložil některé křehké modely do krabic a vyrazil s nimi na výlet do Pelhřimova – kam jinam než do Muzea rekordů. „Tři krásné modely teď budou vystavené u historické motorky, u dřevěného péráka Jawy 250. A jsme moc rádi, že tady něco takového můžeme mít,“ raduje se v pořadu Prima Česko Miroslav Marek, prezident Agentury Dobrý den. A dodává: „Já jsem nemohl uvěřit, že to není kovové. Věděl jsem, že to je z papíru, ale mně trvalo minuty, než mozek přijal, že to je papír a že lze něco takového vůbec vytvořit.“

Návykové modelářství

Mistr modelář, který jenom na jednu pneumatiku spotřebuje 300 dílků papíru, se tak stal českým rekordmanem. Jeho vášní jsou československé motorky. Dokonce si doma vystříhal i věrnou kopii vlastního stroje, na kterém zdolal nejeden kopec. A překážky jsou pro něho dál výzvou. „Už toho člověk nemůže nechat. Jak dodělám jednu, tak musím udělat další a nemůžu bez toho být, je to taková droga,“ směje se amatérský modelář.

Tagy:
papír Jawa Kraj Vysočina Česko okres Přerov Muzeum rekordů a kuriozit